Zagreba Lajfhaki

Nutricionistica je navela namirnice koje štite od srčanog udara

Masna riba, kao i cjelovite žitarice, povrće, voće i fermentirani mliječni proizvodi pomoći će u prevenciji srčanog udara. To je izjavila nutricionistica Elena Solomatina u intervjuu popularnim medijima.

Prema njezinim riječima, ovi proizvodi sprječavaju povećanje “lošeg” kolesterola u krvi i stvaranje aterosklerotičnih plakova na stijenkama krvnih žila.

Kako je pojasnio stručnjak, srčani udar u većini je slučajeva posljedica ateroskleroze, kada se na stijenkama krvnih žila stvaraju naslage kolesterola koje otežavaju dotok krvi u srčani mišić. Stoga je, kako biste izbjegli probleme sa srcem, važno jesti hranu koja sprječava povišeni kolesterol.

Ako imate ove simptome, u svakom trenutku možete doživjeti srčani udar!

Prije svega potrebna nam je masna morska riba iz hladnih mora. Ona sadrži omega-3 masne kiseline koje su antagonisti razvoja aterosklerotičnih plakova i zapravo sprječavaju njihovo taloženje na stijenkama krvnih žila, naglašava liječnica.

Osim masne ribe, omega-3 višestruko nezasićenim masnim kiselinama bogati su i laneno ulje te jetra bakalara, dodala je specijalistica.

Nutricionist je također podsjetio da ljudsko zdravlje uvelike ovisi o stanju crijevne mikroflore, za koju su korisni fermentirani mliječni proizvodi, povrće i voće. Prema riječima nutricionista, poremećaji u stanju mikroflore dovode do oksidacije stanica, oštećenja krvnih žila, pridonose stvaranju krvnih ugrušaka i, kao rezultat toga, razvoju koronarne bolesti srca.

“Puno toga ovisi o bakterijama koje žive u našim crijevima. One vole jesti vlakna. To su mekinje, pahuljice od cjelovitog zrna, kruh, povrće, voće. To je vrlo korisno za prevenciju ateroskleroze i srčanog udara”, istaknula je Solomatina./Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih štiva za svakoga!

Exit mobile version