Jela od krumpira su vrlo popularna, ali mnogi načini kuhanja čine ih visokokaloričnim i previše masnim, što je štetno za tijelo. Kako zdravo kuhati krumpir, ispričala je nutricionistica Irina Lizun.
Krompir sam po sebi nije štetan proizvod, ali bolje je izbjegavati neka jela s njim, kaže stručnjak u intervjuu za radio Sputnik. Prema nutricionistici, jednostavni recepti s krumpirom daju hranu s visokim glikemijskim indeksom.
Nutricionist je odredio najštetniji proizvod u trgovini
To je zbog pretvorbe krumpirovog škroba pod utjecajem vrlo visokih temperatura i mljevenja. Česta konzumacija takvih jela pridonosi povećanju razine glukoze u krvi i intenzivnom taloženju masnoća – pogotovo jer su dodatno opterećena kalorijama tijekom kuhanja.
Klasični pire krumpir također može biti opasan. Jelo ima visok glikemijski indeks, a obično ga doda maslac čini hranjivijim.
Najkorisnijim nutricionistica smatra mladi krumpir pečen i jeden s ljuskom. Liječnik je objasnio da kora i sloj ispod sadrže niz antioksidansa./ zdrave.to