Antonina Starodubova, slobodna nutricionistica moskovskog Ministarstva zdravstva, objasnila je zašto su marelice opasne. Stručnjak je primijetio da prekomjerna konzumacija ovog voća može uzrokovati probleme s gastrointestinalnim traktom, što je povezano s fermentacijom u crijevima.
Starodubova se složila da marelice sadrže mnoge korisne vitamine i minerale koji jačaju imunološki sustav, živčani i kardiovaskularni sustav.
No, u isto vrijeme, ne biste ih trebali jesti više od 200-300 grama dnevno.
Osim toga, stručnjakinja je rekla da ne smijete konzumirati koštice marelice jer sadrže amigdalin. Prema Starodubova, čak iu malim koncentracijama, ova tvar je opasna za tijelo i dovodi “do potencijalno smrtonosnog trovanja”./ zdrave.to
Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!