Prema mišljenju stručnjaka, problemi s kožom u obliku akni, osipa, crvenila i drugih stvari mogu biti posljedica konzumiranja proizvoda.
Pritom, kako naglašava dermatologinja Melanie Palm, ne govorimo o masnoj ili duboko prženoj hrani – ona, suprotno uvriježenom mišljenju, ne uzrokuje akne.
Ali hrana s visokim glikemijskim indeksom itekako je sposobna za to, tvrdi Harvard Medical School.
Tu prije svega spadaju rafinirani ugljikohidrati i šećer.
Takva hrana brže oslobađa glukozu, zbog čega razina šećera u krvi naglo raste.
Skokovi šećera pak mogu pokrenuti mnogo različitih procesa u tijelu, uključujući i one odgovorne za proizvodnju sebuma.
Zbog toga se pore začepljuju i stvaraju se prištići, kaže dermatologinja Jennifer Chwalek.
Sa stručnjakom se slaže i dermatolog Joshua Zeichner koji je siguran da velika količina šećera aktivira neke procese koji se odvijaju u krvotoku, a oni već dovode do upale kože.
Uz već spomenute proizvode, liječnik savjetuje da prestanete piti kravlje mlijeko, osobito obrano mlijeko koje također povezuje s problemima kože.
Ranije smo pisali o tome koje piće može produžiti mladost.