Znanstvenici su odavno otkrili vezu između prehrane i raka. Loša prehrana glavni je uzrok mnogih vrsta ove bolesti, poput raka želuca, rektuma, debelog crijeva, jetre, gušterače, bubrega i prostate.
Prema onkologu Alexanderu Degtyarevu, kemijski karcinogeni sadržani u proizvodima doprinose razvoju raka.
Tvari koje nastaju tijekom prerade mesnih proizvoda, odnosno dimljenog mesa. Ovo je posebno opasna vrsta proizvoda.
U njihovoj proizvodnji koriste se kemikalije koje tijekom vremena uzrokuju promjene u ljudskom tijelu.
Poznata brza hrana utječe na pretilost zbog niske nutritivne vrijednosti i transmasti koje su odgovorne za razvoj raka.
Istraživanja su pokazala da su ljudi koji se pravilno hrane i vode zdrav stil života najmanje podložni raku.
Crveno meso šteti organizmu, liječnici savjetuju smanjenje njegove konzumacije na 2-3 puta tjedno, čime se smanjuje rizik od raka debelog crijeva.
Namirnice koje doprinose razvoju raka su sve vrste dimljenog mesa, crveno meso, čips i sušena hrana.