Oprez: Riža postaje smrtonosni otrov ako to učinite

Riža je jedna od najstarijih namirnica, poznata još oko 5000 godina prije Krista. Godišnje ceremonije riže održavale su se u Kini već oko 2300. pr. Vjeruje se da riža potječe iz Indije i Tajlanda.

Kako očistiti tijelo rižom: metodom koju su koristili tibetanski lame!

Danas je to jedna od najčešćih namirnica na svijetu. Dobar je izvor vlakana koja su iznimno važna za dobro zdravlje crijeva. Riža je također bogata ugljikohidratima i općenito ima manje masti. Također sadrži vitamin B, kalij i fosfor.

Topla, ljuskava riža je ukusna, ali je nažalost i savršeno tlo za razmnožavanje potencijalno neugodnih i opasnih bakterija.

Među ostalim bakterijama, Bacillus cereus se često nalazi u sirovoj riži. Nažalost, samo kuhanje nije dovoljno da ih ubije, jer proizvode spore koje su vrlo otporne na toplinu.

Istraživači primjećuju da nakon što se riža skuha i ostavi na sobnoj temperaturi, bakterije u njoj se razmnožavaju, što ponekad dovodi do trovanja hranom Bacillus cereus, također poznatog kao “sindrom pržene riže”, prenosi IFLScience.

Sada su istraživači rasvijetlili kako trebamo skladištiti i kuhati rižu da bismo izbjegli smrtonosnu štetu našem zdravlju.

Najpopularnija japanska dijeta – U 14 dana gubite 8 kilograma!

Kuhanje i spremanje riže

Prvo, pranje ruku uvijek je dobar početak za pripremu hrane. Pranje riže također je odličan početak, riješit će se insekata, krhotina i teških metala, ali malo je vjerojatno da će se riješiti B. cereus.

Činjenica je da su bakterije doslovno ugrađene u bradavice, pa je malo vjerojatno da će otići bilo gdje.

Znanstvenici savjetuju da se riža stavi u hladnu vodu i dovede do vrenja kako bi temperatura bila visoka i izvan opasne zone, stvarajući vruću kupku pogodnu za rast bakterija.

Osim toga, istraživači pozivaju da se kuhana riža posluži odmah ili da se brzo ohladi i pohrani u hladnjak ili zamrzivač. Međutim, strogo se ne preporučuje ostavljanje kuhane riže dulje od sat vremena.

Kako podgrijati rižu

Ostatke riže možete pripremiti na nekoliko načina:

mikrovalno grijanje;
prženje;
parno grijanje.

Međutim, sve ove metode bit će sigurne samo ako se nakon pripreme odmah ohladi i pravilno uskladišti. Istraživači primjećuju da podgrijavanje riže ostavljene na sobnoj temperaturi 4 sata, na primjer, može dovesti do trovanja hranom.

Kokosovo ulje povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti

Glavna opasnost je da zagrijavanje, hlađenje i ponovno zagrijavanje omogućuje rast opasnih bakterija, povećavajući šanse za sindrom pržene riže.

Opasnost od sindroma pržene riže

Imajte na umu da sindrom pržene riže nije samo prženje, već ga možete dobiti bez obzira na način kuhanja.

Međutim, kuhanje pržene riže, za koje su potrebni ostaci koji su već skuhani, povećava šanse za razvoj sindroma.

U najtežim slučajevima, trovanje bakterijom B. cereus može biti čak i kobno.

Godine 2011. znanstvenici su proveli studiju koja je pokazala da je 20-godišnji student umro od trovanja bakterijom B. cereus unutar 10 sati nakon što je pet dana konzumirao tjesteninu.

Sličan incident dogodio se 2003. godine kada je jedna obitelj jela salatu od 18 dana starih makarona – jedna osoba je umrla, a petero djece je hospitalizirano. Stoga istraživači napominju da sindrom pržene riže može uzrokovati ne samo riža, već i tjestenina.

Fitoestrogeni su biljni analogi ženskih spolnih hormona

Simptomi sindroma pržene riže

Trovanje B. cereusom obično je popraćeno simptomima kao što su:

povraćanje;
proljev.

Istraživači napominju da će u većini slučajeva bolest nestati sama od sebe unutar dan ili dva, ali u nekim slučajevima sindrom može napredovati i čak dovesti do smrti.

Imajte na umu da će antibiotici biti učinkoviti u ovom slučaju, budući da poremećaj uzrokuje toksin, a ne bakterija.

Prema znanstvenicima, liječenje je usmjereno na pijenje tekućine dok se gastrointestinalni simptomi ne povuku./zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki