Zagreba Lajfhaki

Orašasti plodovi su dobri samo ako ih jedete takve

Orašasti plodovi su proizvod koji je nevjerojatno koristan za svaku osobu. No, znate li kako ih pravilno jesti? Možda vam se zgnječenje, uklanjanje jezgre i jedenje oraha čini ispravnim, ali zapravo je takav pristup potpuno pogrešan. U ovom slučaju tijelo apsorbira samo mali dio hranjivih tvari i vitamina u orasima.

Ali ako izvršite jednostavnu manipulaciju prije nego što pojedete orahe, orah će biti ne samo ukusniji, već i mnogo puta korisniji.

Osim bakra, fosfora, vitamina B6, melatonina i katehina, orasi sadrže fitinsku kiselinu koja sprečava gotovo sve hranjive tvari da se apsorbiraju u vašem tijelu. Činjenica je da, jednom u ljudskom tijelu, fitinska kiselina počinje ometati apsorpciju željeza, kalcija, cinka i magnezija, kojima su bogati orasi.

Znanstvenici su otkrili koliko oraha dnevno snižava kolesterol i štiti srce

U tu svrhu važno je ukloniti fitinsku kiselinu iz oraha prije konzumiranja. Inače će se pokazati da orašasti plodovi ne samo da nisu korisni, već će i štetiti vašem zdravlju.

Jednostavan trik prije konzumiranja oraha

Da bi orasi bili korisni potrebno ih je prije konzumiranja aktivirati – tj. da ih namače. Sve što trebate je obična voda. Prije namakanja, orahe je potrebno očistiti od ljuske. Treba ih preliti hladnom, čistom vodom. Ostavite ih da odstoje 5-8 sati (bolje ih je namočiti preko noći). Ovo vrijeme je dovoljno za potpunu razgradnju molekula fitinske kiseline.

Zatim orahe treba isprati pod tekućom vodom i staviti na čisti ručnik.

Ovaj lijek s orasima jača krvne žile, srce i imunitet

Namočeni orasi dobivaju poseban, ali vrlo nježan okus.

Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!

Exit mobile version