O opasnostima brze hrane priča se gotovo bez prestanka, ali ti argumenti praktički ne utječu na posjećenost ugostiteljskih objekata.
Neki nutricionisti uvjeravaju da nije sve tako strašno ako brza hrana nije glavni izvor prehrane. Samo u ovom slučaju možete se “otrovati” zadovoljstvom.
No, talijanski znanstvenici upozorili su da ultraprerađena hrana mlade ljude pretvara u starce.
Istraživanje na ovu temu objavljeno je u časopisu JAMA Network Open.
Prema objavljenim podacima ultraprerađena hrana “ubija” metabolizam.
Pojedinosti studije
Znanstvenici su analizirali podatke o zdravstvenom stanju 1426 djece u dobi od 3 do 6 godina.
Svi su jeli sličnu hranu.
Kao rezultat toga, pokazalo se da je prehrana izazvala niz patologija, poput pretilosti, dijabetesa, problema sa srcem i krvnim žilama.
No, bit otkrića je da su mladi ljubitelji brze hrane po svom zdravlju slični starcima.
Prehrambeni proizvodi koji su prošli obradu s prefiksom “ultra” uključuju brzu hranu, čips, razne bombone, kao i proizvode s pojačivačima okusa, arome i drugim kemikalijama.
Ranije smo vam rekli zašto biste trebali jesti heljdu.