Zagreba Lajfhaki

Ovo je hrana koja povećava osjetljivost na bol

Čovjek je ono što jede. Nije se slučajno pojavila ova mudrost. Činjenica je da hrana koju konzumiramo utječe na naše tijelo.

Jaka bol u trbuhu ili leđima – simptom infarkta bubrega

Nisu nam slučajno djeca govorila da jedemo voće i povrće, ali da u isto vrijeme izbjegavamo brzu hranu. Međutim, pokazalo se da određena hrana na nas utječe na neočekivane načine. Na primjer, postoje proizvodi koji pojačavaju osjećaj boli.

Prehrana bogata mastima može biti provokativna, razvijajući kroničnu bol i preosjetljivost na bol. Izvijestili su to neuroznanstvenici sa Sveučilišta u Teksasu, čiji je rad objavljen u časopisu Scientific Reports.

Manje je vjerojatno da će ljudi koji osjećaju malu bol pomoći drugima

Znanstvenici su proveli eksperiment s dvije skupine miševa. Tijekom osam tjedana, jedna grupa je bila hranjena redovnom prehranom, dok je druga bila hranjena hranom bogatom mastima. Dijeta je osmišljena tako da ne ubrzava razvoj pretilosti ili dijabetesa.

Studija je otkrila da prehrana bogata masnoćama uzrokuje abnormalnu osjetljivost tijela na bolne podražaje i kroničnu bol.

Osim toga, takva prehrana dovodi do alodinije – to je bol zbog izloženosti podražajima koji je inače ne uzrokuju. Znanstvenici su kao krivca ukazali na jednu od masnih kiselina – palmitinsku kiselinu. Veže se na određeni receptor na živčanim stanicama i dovodi do upale, a zatim i oštećenja neurona odgovornih za odgovor tijela na fizička oštećenja./zdrave.to.

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

Exit mobile version