Ovo ljetno voće snižava krvni tlak i poboljšava pamćenje

U eksperimentu je sudjelovalo 35 zdravih muškaraca i žena u dobi od 66 do 78 godina. Sudionici su konzumirali 26 grama liofilizirane jagode u prahu, što je ekvivalentno dvije pune porcije bobičastog voća dnevno. Pridržavali su se ovog režima 8 tjedana.

Znanstvenici su pomno pratili fiziološke i biokemijske parametre sudionika kroz razne studije i analize. Ispostavilo se da jagode mogu činiti čuda! Poboljšavaju kognitivne funkcije povećanjem brzine obrade informacija za 5,2%;

Liječnik otkrio koliko krumpira tjedno šteti srcu i podiže krvni tlak

Njihova konzumacija smanjuje sistolički krvni tlak za 3,6%. Zahvaljujući njima, ukupni antioksidativni kapacitet tijela povećava se za 10,2%. Jagode su bogate biološki aktivnim spojevima, osiguravajući tijelu brojne hranjive tvari koje su zdrave za srce. Bogate su vitaminom C. Osim toga, obujam struka sudionika istraživanja smanjio se za 1,1%.

“Ova studija pokazuje da konzumacija jagoda može poboljšati kognitivne funkcije i također zaštititi od hipertenzije.” Osim toga, ovo voće je korisno i za mlade i za starije ljude,” rekla je glavna istraživačica studije Shirin Hushmand, profesorica na School of Exercise and Nutrition at San Diego State.

Kako jagode mogu štetiti?

Unatoč svim dobrobitima jagoda, postoje ljudi koji ih ne bi trebali jesti. Na primjer, osobe koje pate od alergija trebaju biti posebno oprezne. Znanstvenici su otkrili da ljudi koji su alergični na pelud breze mogu imati križnu reakciju na jagode.

Više: Znanstvenici: Ovo ukusno voće brzo snižava krvni tlak

Liječnici ne preporučuju njihovu konzumaciju osobama s peptičkim ulkusom ili gastritisom. Činjenica je da sadrži one kiseline koje u dodiru sa sluznicom mogu povećati iritaciju i izazvati pogoršanje bolesti.

Jagode također mogu oštetiti zubnu caklinu i pogoršati karijes. Međutim, ako ih jedete umjereno (150-200 grama dnevno), tada će biti samo korisni. Ali to vrijedi samo ako je osoba potpuno zdrava.

Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki