Zagreba Lajfhaki

Peršin i špinat povećavaju rizik od tromboze?

Stručnjaci preporučuju da osobe s rizikom od tromboze izbjegavaju određene proizvode, posebice one koji sadrže veliku količinu vitamina K.

Ovo su znakovi prijeteće tromboze

I ističu tri lisnate biljke koje najčešće koristimo kao začine koji stvarno povećavaju rizik od krvnih ugrušaka. To su peršin, špinat i bosiljak.

Preciziraju da najviše vitamina K sadrži peršin: u 100 grama ovog povrća nalazi se 20 dnevnih doza vitamina K. Objašnjenje je da su velike doze vitamina K opasne za zdravlje.

Ovo su znakovi prijeteće tromboze

Rizik od stvaranja tromba s takvim predoziranjem vitaminom K je 20 puta veći nego inače.

Stručnjaci upozoravaju da su u rizičnoj skupini starije osobe i oni koji vode sjedilački način života. Kao i oni koji boluju od bolesti proširenih vena ili kardiovaskularnih bolesti.

Exit mobile version