Zagreba Lajfhaki

Pijete li vodu s limunom? Ovo je greška! Riskiraš svoje zube

Dobrobiti vode s limunom poznate su odavno. Dodaje energiju, potiče rad crijeva, štiti od zakiseljavanja organizma.

Kako se pokazalo, osim prednosti, postoje i veliki nedostaci koji mogu imati ozbiljne posljedice.

Je li voda s limunom štetna? Odgovor nije jasan.

Čaša vode s limunom pravi je hit posljednjih godina, opisuju je kao lijek za niz bolesti, ali i kao preventivnu metodu.

Često se kaže da uspostavlja acidobaznu ravnotežu, što je vrlo važno. Njegova neuravnoteženost očituje se, između ostalog, osjećajem stalnog umora, glavoboljama, apatijom i malaksalošću.

Fotografija: © Belnovosti

A to je u principu lako postići, jer je dovoljno jesti velike količine mesa i sira koji remete kiselo-baznu ravnotežu.

Voda s limunom blagotvorno djeluje na crijeva jer spojevi koje sadrži pospješuju stvaranje sline i enzima.

Neki tvrde i da je odlična zamjena za jutarnju kavu jer daje energiju. Međutim, ovo piće ima vrlo ozbiljan nedostatak, a primijetili su ga i stomatolozi.

Preosjetljivost, karijes i pucanje cakline. Je li moguće smanjiti štetno djelovanje vode na zube?

Iako ovo ima blagotvoran učinak na druge dijelove našeg tijela, to se definitivno ne odnosi na naše zube.

Nažalost, iako se ovom ritualu ne mogu poreći mnoge zdravstvene dobrobiti, voda s limunom ima negativan utjecaj na naše zube.

Kontakt s kiselim pićima nije ugodan za zube i može uzrokovati slabljenje cakline. Voćni sokovi, uključujući vodu s limunom, uništavaju zaštitni sloj na zubima koji štiti caklinu od erozije kiselinom.

Što češće pijemo vodu s limunom, to je lošije za naša usta, jer možemo dobiti povećanu osjetljivost, karijes, pa čak i pukotine na caklini. Međutim, postoji način da se ta šteta svede na minimum, a da se ne odreknete vode s limunom.

Pijenje na slamku smanjit će kontakt sa zubima. Također možete isprati usta običnom vodom, što normalizira pH.

Također je važno zapamtiti da ne perete zube odmah nakon što popijete vodu. Bolje je pričekati 30 minuta jer se tada stvara takozvana ovojnica koja štiti caklinu.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version