Po čemu je smokva posebna?

Smokva je zanimljiva biljka koja se naziva “bezbojna voćka” jer nikada ne cvjeta. Zapravo, boja se nalazi unutar samog ploda, što objašnjava njegov izgled. Voće je ljudima poznato već tisućama godina, a smokva se spominje iu Bibliji. Znanstvenik iz starog Rima vidio je dobrobit smokve kao lijek protiv kašlja i zacjeljivanja rana. Smokva se može naći sirova, jer u Bugarskoj ima mnogo stabala smokve. Često se voće suši kako bi se duže očuvalo. Karakterizirana jakim slatkastim okusom, smokva je dobra i za zdravlje.

Evo 5 zdravstvenih dobrobiti jedenja smokava:


1. Pomaže probavu
Smokva ima vrlo visok sadržaj vlakana. Pomažu nesmetanom prolasku hrane kroz probavni trakt, kao i opskrbljuju crijevnu mikrofloru brojnim korisnim bakterijama, koje također povoljno djeluju na gastrointestinalni trakt.


2. Regulira krvni tlak
Hipertenzija je često posljedica visokog unosa soli u hranu – to dovodi do nedostatka kalija u tijelu i visokog krvnog tlaka. Smokve sadrže mnoge korisne tvari, uključujući dobre količine kalija. Neka istraživanja pokazuju da posebno smokve imaju dobar učinak na krvni tlak u usporedbi s drugim voćem i povrćem.


3. Jača kosti
Osim vlakana i kalija, smokve sadrže puno kalcija, magnezija i fosfora – tvari neophodnih za izgradnju jakih kostiju. Također je dokazano da kalcij pomaže u smanjenju rizika od osteoporoze.


4. Može pomoći kod mršavljenja
Vlakna, vitamini i minerali u smokvama mogu biti jako dobar dodatak prehrani koji će vam pomoći da izgubite višak kilograma. Vlakna vam pomažu da duže ostanete siti, dok vitamini i minerali poboljšavaju cirkulaciju krvi u tijelu.


5. Sadrži puno antioksidansa
Polifenoli su tvari u nekom voću i povrću koje imaju jaka antioksidativna svojstva – mogu spriječiti oksidativni stres u tijelu i tako značajno smanjiti rizik od kroničnih bolesti poput raka i dijabetesa. Antioksidansi također pomažu u smanjenju učinaka starenja na tijelo.


Reference:

Williams, J. (2023., 17. ožujka)
Top 5 zdravstvenih prednosti smokava. Preuzeto 27. lipnja 2023. s https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-figs
Stasinakis, A. (2019., 24. siječnja) Prikaz svježih i suhih smokava: Kemijska analiza i pojava fitokemijskih spojeva, antioksidativni kapacitet i zdravstveni učinci. Preuzeto 27. lipnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30884655/
Saleem, M. (2017., prosinac) Procjena antihipertenzivnog potencijala voća Ficus carica. Preuzeto 27. lipnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28187689/
Silver, S. (1998., 16. travnja) Što je toliko posebno u smokvama?. Preuzeto 27. lipnja 2023. s https://www.nature.com/articles/33580

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki