Zagreba Lajfhaki

Počnite jesti 1/2 žlice maslinovog ulja dnevno i vidite što će se dogoditi

Većina ljudi koji se pridržavaju uravnotežene prehrane pokušavaju uključiti maslinovo ulje u svoju prehranu. Može se dodati u salate, predjela, neki ga radije koriste za prženje. Druga mogućnost je da ga konzumirate kao samostalan proizvod. U svakom slučaju, ako je ova biljna mast prisutna u vašem svakodnevnom jelovniku, to će samo koristiti tijelu.

Skupina američkih znanstvenika zaključila je da je maslinovo ulje iznimno korisno za zdravlje mozga. Dodavanje nešto više od pola žlice ovog proizvoda dnevnoj prehrani može smanjiti rizik od smrti od demencije za čak 28%.

Što će se dogoditi s našim tijelom ako svako jutro pijemo limun s maslinovim uljem

Zdravstvene prednosti maslinovog ulja

“Naša studija potvrđuje prehrambene savjete da stručnjaci snažno preporučuju konzumaciju biljnih ulja, posebno maslinovog. To će pomoći mozgu da bolje radi i zaštititi ga od raznih patologija.” kaže Anne-Julie Tessier, znanstvena suradnica na Harvard School of Public Health.

Stručnjaci su do ovih zaključaka došli nakon proučavanja upitnika o prehrani 90.000 Amerikanaca. Znanstvenici su analizirali podatke koje su prikupljali tijekom 30 godina. Tijekom tog vremena 4749 sudionika istraživanja umrlo je od demencije.

Rezultati su pokazali da su ljudi koji su konzumirali više od pola žlice maslinovog ulja dnevno imali 28% manji rizik od smrti od demencije od onih koji su ga nikad ili rijetko konzumirali, štoviše, zamijenivši samo jednu žličicu margarina i majoneze ekvivalentna količina maslinovog ulja dnevno povezana je sa smanjenjem rizika od smrti od demencije za 8-14%.

Više: Liječnik je razbio jedan od najvećih mitova o ulju

Osim toga, spomenuto ulje ima još jedan veliki plus: blagotvorno djeluje na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Koristan je i za mlade i za starije. Znanstvenici su otkrili da će krvne žile postati zdravije, rizik od kolesterolskih plakova će se smanjiti, a srce će raditi bolje.

“Neki od antioksidativnih spojeva u ovom biljnom ulju mogu prijeći krvno-moždanu barijeru, potencijalno imajući izravan učinak na mozak”, kaže prof. Tessi.

“Također je moguće da ovaj proizvod posredno utječe na zdravlje mozga, kao i da blagotvorno djeluje na kardiovaskularni sustav”, dodaju stručnjaci.

Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!

Exit mobile version