Zagreba Lajfhaki

Počnite jesti 2 paprike dnevno i to će se dogoditi vašem tijelu

Paprika je ukusno i korisno ljetno povrće koje pomaže kod mnogih zdravstvenih problema – od slabog imuniteta do nedostatka željeza i problema s kardiovaskularnim sustavom. Prema riječima ruskog gastroenterologa dr. Pavela Koltupova, konzumaciju ovog povrća treba ograničiti samo na osobe koje imaju gastrointestinalne bolesti u akutnoj fazi. Smiju pojesti samo jednu papriku dnevno. Svi ostali mogu i trebaju jesti 2 do 4 povrća dnevno.

2 paprike dnevno – dobrobit za zdravlje

Drugi čimbenik koji podupire konzumaciju papra je niska kalorijska vrijednost: 100 g sadrži samo 26 kcal. To definitivno neće pridonijeti debljanju. No, prema riječima stručnjaka, to će svakako pomoći procesu mršavljenja i to će se dogoditi brže od očekivanog.

Punjene paprike sa SIROM: Bakin recept

Ovo ljetno povrće je vodeće po sadržaju vitamina C – sadrži ga oko tri dnevne doze. Osim toga, povrće je bogato vitaminima A, B6, B9, E, P, kao i kalijem, fosforom, kalcijem, magnezijem i željezom. Zahvaljujući ovom bogatom sastavu, pomaže u rješavanju mnogih zdravstvenih problema. Među njima su:

  1. Jača imunološki sustav bolje od limuna – to je glavna zasluga vitamina C. S takvom prehranom nećete se bojati ni prehlada ni viroza.
  2. Normalizira probavu. Korisni enzimi, kojima povrće obiluje, pomažu boljoj i bržoj apsorpciji korisnih tvari u crijevima. A vlakna poboljšavaju pokretljivost crijeva i sprječavaju razvoj onkoloških bolesti i zatvora.
  3. Pozitivno djeluje na kardiovaskularni sustav – kalij i vitamin P doprinose boljoj apsorpciji askorbinske kiseline, kao i jačanju srčanog mišića. Osim toga, što više jedete ovo povrće, to će zidovi krvnih žila biti elastičniji. Liječnik objašnjava da to znači manji rizik od moždanih udara i drugih problema.
  4. Otklanja nedostatak željeza u tijelu – ovo je povrće obavezno za svakoga s dijagnozom anemije uzrokovane nedostatkom željeza. Činjenica je da se svi pripravci s ovim mineralom bolje apsorbiraju samo u kombinaciji s vitaminom C.
  5. Blagotvorno djeluje na živčani sustav – vitamin B9, koji je dio ovog povrća, doprinosi aktivnoj proizvodnji hormona serotonina. On je taj koji normalizira emocionalno stanje, kao i san.
  6. Pomaže da se riješite viška kilograma – prema liječniku, ovaj proizvod je idealan za dijetalnu prehranu. Sadrži malo kalorija, puno vode i korisnih elemenata u tragovima. Ubrzava i metabolizam.

Pogledajte više: Pržene punjene paprike s pohanjem od brašna i PIVO

Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje s liječnikom ili nutricionistom!

Provjerite sve novosti na Actualno.com

Više od ZDRAVE:

Doktor: Ovo je najveća greška u mjerenju tlaka

Doktor: Ljudi s ovim bolestima NE bi trebali jesti divlji češnjak

Kardiolog: Ovo je najbolji sir za srce

Doktor: Uz ovaj doručak zaboravit ćete na glad do ručka

Sok od cikle – za što je koristan i kako ga pravilno piti

Smršavite nakon 40: 7 savjeta koji djeluju

Koje je najbolje vrijeme za doručak i večeru

Nutricionisti: 5 lukavih znakova da imate inzulinsku rezistenciju

Visoki krvni tlak i kućna medicina – 10+ trikova za hitne slučajeve

Doktor: Ovo piće može zaustaviti demenciju

Exit mobile version