Brokula je odličan sastojak mnogih jela. Sadrže širok raspon vitamina i kemijskih spojeva koji djeluju antikancerogeno. Brokula je dobra i za odrasle i za djecu. Evo kako pravilno odabrati, čuvati i kuhati ovu sortu kupusa.
Brokula je pravo skladište važnih spojeva za tijelo. Ovaj kupus čuva vitamine C i B9 kuhanjem ili zamrzavanjem. Kruciferno povrće (uključujući i brokulu) sadrži glukozinolate koji u kombinaciji s vitaminom C i beta-karotenom imaju dokazano antikancerogeno djelovanje.
Ovi začini produžuju život
Brokula sadrži sljedeće vitamine:
Vitamina C – ima ga oko tri puta više u sirovim cvatovima nego u termički obrađenim. Vitamin C povezan je sa sintezom kolagena i zdravljem kože, živčanim sustavom i imunološkim funkcijama te djeluje protiv oksidativnog stresa).
Vitamin B5 – (u sirovom povrću) vraća tonus tijela, normalizira mentalnu aktivnost, sudjeluje u proizvodnji steroidnih hormona.
Vitamin B9 – djeluje u procesu obnove stanica, koristan je za rast djece, pomaže cjelokupnom oporavku organizma nakon bolesti i ima pozitivan učinak na fetus tijekom intrauterinog razvoja.
Vitamin B6 – (u pripremljenom povrću) sudjeluje u funkcijama živčanog sustava, povećava imunološki odgovor organizma.
Liječnik je otkrio kako izbjeći prejedanje
Osim toga, ova sorta kupusa sadrži:
Beta-karoten (u sirovoj brokuli njegov sadržaj je 2 puta veći nego u termički obrađenoj) i druge tvari iz skupine karotenoida (litin i zeaksantin pozitivno djeluju na vid),
Elementi u tragovima: kalcij (Ca), fosfor (P), kalij (K), magnezij (Mg).
Važno je obratiti pažnju na izgled cvatova (poželjno je da su tamno zelene i zatvorene).
Brokula se može čuvati 4-5 dana u posebnoj posudi u hladnjaku. Ako ste kupili zapakirano, uklonite plastiku neposredno prije kuhanja. Neotmotan kupus treba zamotati prije spremanja u hladnjak.
Za pripremu jela uzmite cvatove (nerascvjetane pupoljke) i njihovu bazu. Brokulu je bolje kratko kuhati (u tom će slučaju većina elemenata u tragovima i hranjivih tvari biti sačuvana). Na primjer, glukozinolati su izrazito osjetljivi na visoke temperature.
Koliko dugo kuhati?
Pirjani/pareni: kupus kuhajte 5 minuta.
Kuhajte maksimalno 7-10 minuta.
Kuhanje u mikrovalnoj pećnici traje 6 minuta./Zdrave.to
Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!