Pogledajte koje će povrće revitalizirati vaš organizam

Brokula je odličan sastojak mnogih jela. Sadrže širok raspon vitamina i kemijskih spojeva koji djeluju antikancerogeno. Brokula je dobra i za odrasle i za djecu. Evo kako pravilno odabrati, čuvati i kuhati ovu sortu kupusa.

Brokula je pravo skladište važnih spojeva za tijelo. Ovaj kupus čuva vitamine C i B9 kuhanjem ili zamrzavanjem. Kruciferno povrće (uključujući i brokulu) sadrži glukozinolate koji u kombinaciji s vitaminom C i beta-karotenom imaju dokazano antikancerogeno djelovanje.

Ovi začini produžuju život

Brokula sadrži sljedeće vitamine:

Vitamina C – ima ga oko tri puta više u sirovim cvatovima nego u termički obrađenim. Vitamin C povezan je sa sintezom kolagena i zdravljem kože, živčanim sustavom i imunološkim funkcijama te djeluje protiv oksidativnog stresa).

Vitamin B5 – (u sirovom povrću) vraća tonus tijela, normalizira mentalnu aktivnost, sudjeluje u proizvodnji steroidnih hormona.

Vitamin B9 – djeluje u procesu obnove stanica, koristan je za rast djece, pomaže cjelokupnom oporavku organizma nakon bolesti i ima pozitivan učinak na fetus tijekom intrauterinog razvoja.

Vitamin B6 – (u pripremljenom povrću) sudjeluje u funkcijama živčanog sustava, povećava imunološki odgovor organizma.

Liječnik je otkrio kako izbjeći prejedanje

Osim toga, ova sorta kupusa sadrži:

Beta-karoten (u sirovoj brokuli njegov sadržaj je 2 puta veći nego u termički obrađenoj) i druge tvari iz skupine karotenoida (litin i zeaksantin pozitivno djeluju na vid),

Elementi u tragovima: kalcij (Ca), fosfor (P), kalij (K), magnezij (Mg).

Važno je obratiti pažnju na izgled cvatova (poželjno je da su tamno zelene i zatvorene).

Brokula se može čuvati 4-5 dana u posebnoj posudi u hladnjaku. Ako ste kupili zapakirano, uklonite plastiku neposredno prije kuhanja. Neotmotan kupus treba zamotati prije spremanja u hladnjak.

Za pripremu jela uzmite cvatove (nerascvjetane pupoljke) i njihovu bazu. Brokulu je bolje kratko kuhati (u tom će slučaju većina elemenata u tragovima i hranjivih tvari biti sačuvana). Na primjer, glukozinolati su izrazito osjetljivi na visoke temperature.

Koliko dugo kuhati?

Pirjani/pareni: kupus kuhajte 5 minuta.

Kuhajte maksimalno 7-10 minuta.

Kuhanje u mikrovalnoj pećnici traje 6 minuta./Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki