Zagreba Lajfhaki

Pogledajte koje se namirnice ne smiju kombinirati u novogodišnjoj noći

Stručnjaci s kojima je RBC razgovarao rekli su koji se proizvodi ne smiju kombinirati za novogodišnjim stolom. Na primjer, stručnjaci savjetuju da se glavni obrok ne nadopunjuje slatkim desertima.

Irina Pisareva, nutricionistica, autorica knjige “Psihologija vitkosti”, savjetuje da obratite pozornost na glikemijski indeks hrane. Opisala ga je kao nesretnu kombinaciju glavnih jela s voćem poput grožđa, ananasa i banana. Stručnjak je također pozvao da se svinjetina i pečena guska ne kombiniraju s pire krumpirom, koji je bolje zamijeniti povrćem.

Terapeutkinja, nutricionistica Nadezhda Chernishova rekla je da ne postoje jedinstvene preporuke za kombinacije jela, jer je reakcija svake osobe na hranu nepredvidiva.

7 stvari koje morate znati kada kupujete kruh

“Postoje ljudi s probavnim smetnjama čije tijelo može (loše) reagirati na određene kombinacije – primjerice meso i krumpir. Kombinacije različitih proizvoda na stolu s dinjama mogu biti među nepoželjnim. Postoji stav da dinju treba jesti odvojeno od svega, ali nema ozbiljnih istraživanja koja bi to dokazala”, naglasila je.

Černišova je napomenula da su najteže probavljiva jela pržena i pečena svinjetina, guska i patka, knedle i pilav, jer opterećuju jetru, gušteraču, želudac i stvaraju osjećaj težine u želucu. Ne treba odraditi “cijeli program odjednom” i staviti na stol “milijun različitih jela”.

“Na Novu godinu često prekršimo ustaljeni režim prehrane. Kako biste to izbjegli, kod kuće možete uvesti pravilo – sjediti za stolom posloženim salatama i otići na glavni obrok najkasnije do 19 sati 31. prosinca”, zaključio je stručnjak.

/Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari

Exit mobile version