Zagreba Lajfhaki

Pogledajte što se događa s našim tijelom ako svaki dan pojedemo tri jaja

Znate li što se događa s našim tijelom ako svaki dan pojedemo tri jaja? Sad ćeš naučiti!

Zdravstvene organizacije diljem svijeta prije mnogo godina počele su savjetovati da se ne jedu jaja jer imaju visoku razinu kolesterola. Prema zdravstvenim stručnjacima, poput avokada i kokosovog ulja, jaja sadrže veliku količinu masti, što ih čini opasnima za naše zdravlje.

Ta je tvrdnja ubrzo potpuno opovrgnuta. Ove tri namirnice, posebice jaja, dokazano su izuzetno korisne za zdravlje, a sada ćemo vam pokazati i zašto.

Jedno jaje sadrži 180-186 mg kolesterola, dok jetra može proizvesti 1000-2000 mg kolesterola dnevno. Ako je vaša prehrana bogata hranom s visokom razinom kolesterola, jetra se prilagođava i unatoč konzumiranju jaja, razina kolesterola neće rasti.

Hranjive tvari

Jaja su bogata vitaminima A, B6 i E, tiaminom, riboflavinom, folnom kiselinom, željezom, fosforom, selenom, magnezijem i mnogim drugim. Nema puno namirnica koje sadrže sve ove hranjive tvari.

Kolesterol

Istina je da jaja sadrže kolesterol, ali onaj dobar, HDL, koji nije opasan po zdravlje. Naprotiv, vrlo je koristan jer pomaže tijelu u proizvodnji vitamina D i hormona poput testosterona, estrogena i kortizola. Dobri HDL kolesterol ne začepljuje arterije kao loš kolesterol. Naprotiv, HDL ih čisti i štiti krvne žile od ateroskleroze i drugih kardiovaskularnih bolesti. Štoviše, HDL sprječava nakupljanje lošeg kolesterola.

Kolin

Jeste li čuli za kolin? Ovo je važan nutrijent sadržan u jajima koji potiče razvoj mozga i podržava pamćenje. Prekursor je neurotransmitera acetilkolina, te je od vitalne važnosti za trudnice jer smanjuje rizik od razvoja abnormalnosti u fetusu.

Dobar vid

Jaja su vrlo korisna kada je u pitanju vid jer sadrže visoke razine luteina i zeaksantina koji smanjuju rizik od degeneracije makule i štite oči od štetnih UV zraka. Ovi moćni karotenoidi smanjuju rizik od katarakte za čak 50%.

Jaja hrane mišiće

Jaja su izvrstan izvor proteina – samo 2 jaja sadrže istu količinu proteina kao i porcija mesa, ali bez masnoće i kiselosti. Mnoge dijete preporučuju jesti samo bjelanjke, ali žumanjak sadrži upola manju količinu proteina u jajima.

Hrani kosti

Jaja su bogata vitaminom D i kalcijem, esencijalnim nutrijentima koji su izuzetno važni za zdravlje kostiju. Vitamin D omogućuje bolju apsorpciju kalcija u tijelu, a sam kalcij neophodan je za adekvatno zgrušavanje krvi, živčane signale i kontrakcije mišića.

Podržava mršavljenje

Neki od vas još uvijek izbjegavaju jaja tijekom dijete, ali to je pogrešno. Jaja sadrže mnoge hranjive tvari zbog kojih se dulje osjećate sitima. S druge strane, jaja su niskokalorična, što ih čini dobrim dodatkom svakoj dijeti.

Prema studijama koje su proveli Journal of the American College of Nutrition i The International Journal of Obesity, jedenje jaja za doručak spriječit će vas da budete gladni tijekom dana i pojest ćete manje. To pak pridonosi gubitku suvišnih kilograma i smanjenju masnog tkiva.

Sve ove nutritivne prednosti dokazuju da jaja ne samo da nisu štetna, već i da svojom redovitom konzumacijom neizmjerno doprinose našem zdravlju.

Exit mobile version