Zagreba Lajfhaki

Pogledajte što vam se može dogoditi ako ljeti pretjerate sa solju

Sol izaziva ovisnost, a ovisnost o njoj može postati faktor rizika za hipertenziju, kaže doktorica medicinskih znanosti i nutricionistica Mariat Mukhina.

Ima ljudi koji percipiraju natrijev klorid – tj. kuhinjske soli, kao “stimulansa okusa” i skloni su stalnom povećanju količine soli u hrani, kaže liječnica.

“Napravili smo studiju o ljudskim okusnim pupoljcima. Neki se ljudi naviknu na sol kao stimulans okusa. Razviju polunarkotičku ovisnost o soli. Stalno moraju povećavati dozu kako bi iritirali okusne pupoljke na svom jeziku. Nisu Još nisam probao hranu, ali već je počinju soliti”, objašnjava Mariat Mukhina.

Liječnik je rekao koliko vode trebamo piti da bismo snizili šećer u krvi

Studije pokazuju da je takvo ponašanje karakteristično za osobe koje boluju od hipertenzije – nastavlja nutricionistica. Pretjeran unos natrijevog klorida pridonosi razvoju ove bolesti, zbog čega treba smanjiti količinu soli u hrani kako bi se smanjio rizik od hipertenzije, upozorava ona.

Za one koji su navikli na slana jela, Mukhina savjetuje da u jela dodaju sol sa smanjenim udjelom natrijevog klorida.

“Primjerice, crna sol iz Kostrome ima smanjeni udio natrijevog klorida zbog velike količine drugih sastojaka. Ljutog je, ali slankastog okusa, ne zadržava vodu u organizmu te je bogata jodom, kalijem, sumporom i željezom. Naime, u njoj je vrlo malo soli koja se nalazi u kostromskoj kostromi”, rekao je. Himalajska sol – bitno je da nije lažna – ima iona magnezija, mangana, ima bakra, cinka, selena, kalija, to je praktički mineralni pripravak“, dodaje nutricionistica u razgovoru za Radio Sputnjik.

Exit mobile version