Zagreba Lajfhaki

Pogledajte vezu između prerađenog mesa i kardiovaskularnih bolesti

Globalna studija (objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition) koju su vodili znanstvenici s Hamilton Health Sciences identificirala je vezu između konzumacije prerađenog mesa i većeg rizika od kardiovaskularnih bolesti. Neprerađeno crveno meso (ili ono od peradi) nije dalo sličan rezultat.

Zaključak je to analize zdravstvenog stanja 134.297 ljudi u 21 zemlji svijeta. Istraživači su pratili konzumiranje mesa i kardiovaskularne bolesti koje su se razvile. Nakon gotovo 10 godina, znanstvenici su otkrili da je konzumacija najmanje 150 g prerađenog mesa tjedno povezana s 46% većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i 51% većom smrtnošću u usporedbi s onima koji nisu jeli nikakvo prerađeno meso, ali su umjereno konzumirali neprerađeno meso ima neutralan učinak na zdravlje.

“Dokazi o povezanosti između unosa mesa i kardiovaskularnih bolesti nisu dosljedni. “Stoga smo htjeli bolje razumjeti veze između konzumacije neprerađenog crvenog mesa, peradi i prerađenog mesa s ozbiljnim kardiovaskularnim bolestima i smrtnošću”, rekla je Romaina Iqbal, koja je vodila studiju i profesorica je na Sveučilištu Aga Khan u Karachiju, Pakistan.

“Prema dostupnim dokazima, umjerena konzumacija neprerađenog mesa kao dio zdrave prehrane vjerojatno je bezopasna”, dodaje Mahshid Degan s Instituta za istraživanje zdravlja stanovništva (PHRI).

Studija Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE), pokrenuta 2003. godine, prva je međunarodna studija koja pruža informacije o utjecaju neprerađenog i prerađenog mesa na zdravstveno stanje ljudi iz zemalja s niskim, srednjim i visokim prihodima.

“Studija PURE ispituje ljude iz znatno raznolikije populacije i sa širim prehrambenim obrascima, što nam zauzvrat daje nove dokaze koji razlikuju učinke prerađenog mesa na tijelo”, rekao je viši autor studije Salim Yusuf, izvršni direktor PHRI-ja.

Exit mobile version