Zagreba Lajfhaki

Pomelo – citrus koji nije kiseo

Pomelo je zanimljiv citrus jer u usporedbi s narančama, limunom i limetom gotovo da nema kiselkastog okusa i nije toliko sočan. Zapravo, pomelo je predak grejpa, jer grejp je voće koje nastaje spajanjem pomela i naranče. Najčešće se jede sirov tako da se segmenti u plodu odvoje od opni koje ih okružuju. Opne su gorkog okusa, pa je guljenje pomela kompliciranije nego, primjerice, naranče. Plod dolazi iz jugoistočne Azije, gdje se koristi u raznim lijekovima iz tradicionalne medicine. Koristi se za liječenje kašlja, groznice i želučanih problema. Razlog za korištenje voća u medicini su njegova korisna svojstva. Sadrži vrijedne tvari uključujući antioksidanse, vitamine i minerale koji mogu djelovati kao blagotvorni eliksir za tijelo, jačati ga i štititi od raznih bolesti i rizika.

Evo 5 zdravstvenih dobrobiti jedenja pomela:


1. Jačaju imunološki sustav
Kao i svaki citrus, pomelo je bogat vitaminom C. Iako je mit da je vitamin C najvažniji vitamin za tijelo razotkriven, vitamin C još uvijek ima jake antioksidativne prednosti. Osim toga, pomelo ima kiseline koje stimuliraju rad bijelih krvnih stanica, što može spriječiti sistemske infekcije.


2. Jača kosti
Struktura kostiju treba mnogo vitamina i minerala da bi bila zdrava i jaka. Pomelo tome pridonosi kalcijem, željezom, bakrom, cinkom i manganom, promičući zdravlje i gustoću kostiju.


3. Štiti od učinaka starenja
Kao i grejpfrut, pomelo sadrži tvar tzv spermidin. Štiti stanice u tijelu od mnogih procesa povezanih sa starenjem. Na primjer, pomelo može spriječiti bore, održavajući kožu zategnutom, mekom i zdravom. Neka istraživanja pokazuju da pomelo također može spriječiti neke komplikacije uzrokovane dijabetesom.


4. Pomaže zdravlju kose
Poput kostiju, kosa također treba vitamine i minerale kako bi ostala zdrava. Cink, željezo i vitamini A, B6, B12 i E tvari su koje značajno podržavaju zdravlje kose i osiguravaju njezin pravilan rast.


5. Poboljšava srce
Vitamin C djeluje kao antioksidans i bori se protiv oksidativnog stresa neizbježnog za tijelo. No, ne djeluje sam – pomažu mu mnoge druge tvari koje sadrži pomelo, poput polifenola, flavonoida i kiselina. Smanjenje oksidativnog stresa značajno smanjuje rizik od kroničnih bolesti i infekcija, a neke od ovih tvari povoljno djeluju i na smanjenje razine kolesterola i rizika od srčanog udara.

Reference:
Maggini, S. (2017., 3. studenog) Vitamin C i imunološka funkcija. Preuzeto 2023., 28. lipnja s

Liporace, F. (2012., 5. travnja) Osnovne hranjive tvari za zdravlje kostiju i pregled njihove dostupnosti u prosječnoj sjevernoameričkoj prehrani. Preuzeto 28. lipnja 2023. s https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3330619/
Kroemer, G. (2018., 6. kolovoza) Spermidin odgađa starenje kod ljudi. Preuzeto 2023., 28. lipnja s

Tosti, A. (2018., 13. prosinca) Uloga vitamina i minerala u gubitku kose: pregled. Preuzeto 2023., 28. lipnja s

Gan, S> (2019., 10. lipnja) Antioksidativni potencijal, subakutna toksičnost i korisni učinci metanolnog ekstrakta pomela (Citrus grandis L. Osbeck) u štakora Long Evan. Preuzeto 28. lipnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31281355/

Exit mobile version