Zagreba Lajfhaki

Pravilno žvakanje smanjuje razinu šećera u krvi kod dijabetesa

Poteškoće s pravilnim žvakanjem hrane mogu dovesti do viših razina glukoze u krvi, pokazuje nova studija. Nedostatak ili oštećeni zubi glavni su čimbenik nepravilnog žvakanja i povezani su s pretilošću. Preporučuje se stomatološki tretman za uspostavljanje pravilnog žvakanja kako bi se mogla uspostaviti normalna razina glukoze u krvi.

Studija je proučavala žvakanje kod pacijenata s dijabetesom tipa 2. Oni koji su mogli žvakati hranu bez problema pokazali su nižu razinu šećera u krvi od onih s nekom vrstom invaliditeta koji ih je sprječavao u pravilnom žvakanju.

Kod dijabetesa tipa 2 tijelo je otporno na inzulin. Zbog inzulinove funkcije pretvaranja glukoze iz unesene hrane i pića u energiju, stanice ne mogu maksimalno iskoristiti hormon koji se proizvodi u tijelu. Tako se glukoza nakuplja u krvi i ne može se pretvoriti u energiju. Visoki šećer u krvi dovodi do rizika od moždanog udara, srčanog udara, kožnih bolesti i zatajenja bubrega. Preporučeni načini za liječenje dijabetesa tipa 2 uključuju gubitak težine, redovitu tjelesnu aktivnost, zdravu prehranu i kontrolu krvnog tlaka.

Pitanje “Kako žvakanje može utjecati na razinu šećera u krvi?” pokrenut je zbog opažanja pacijenata s dijabetesom tipa 2 kojima je, nakon stomatološkog tretmana koji im je vratio sposobnost pravilnog žvakanja, smanjena razina šećera u krvi.

Odgovor na ovo pitanje možda leži u probavnom procesu. Kada se hrana žvače, hrana se počinje razgrađivati ​​i smanjuje volumen, što olakšava gutanje i pomaže u apsorpciji hranjivih tvari. Ali još jedan važan zadatak koji se obavlja žvakanjem je pomaganje u smanjenju razine šećera u krvi u tijelu. Prvi je slanje signala u centar mozga koji je odgovoran za naš osjećaj sitosti. Na taj način, dugotrajnim žvakanjem, prije osjećamo sitost i ne unosimo veću količinu hrane. Oslobađa se i takozvani “hormon sitosti” koji potiče pad razine glukoze u krvi.

S oslabljenom sposobnošću žvakanja povećava se rizik od povećanja razine šećera u krvi. Osim neugodnosti prehrane, može biti ugroženo i kardiovaskularno zdravlje organizma. Pravilno liječenje zuba može poboljšati kvalitetu života i spriječiti komplikacije povezane s visokim šećerom u krvi.

Reference:
Berman, R. (2023., 16. svibnja) Pravilno žvakanje može pomoći u snižavanju šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2. Preuzeto 17. svibnja 2023. s https://www.medicalnewstoday.com/articles/chewing-properly-may-help-lower-blood-sugar-in-people-with-type-2-diabetes
Bayram, Y. (2023., 14. travnja) Neučinkovitost žvakanja zbog smanjene ili nedostatka okluzalne potpore povezana je s povišenim razinama glukoze u krvi u bolesnika s dijabetesom tipa 2. Preuzeto 2023., 17. svibnja s

Exit mobile version