Ovo voće je poznato po svom ugodnom okusu. No, uspješno je pronašao primjenu ne samo u gastronomiji, već iu kozmetičkom području, ali i medicini.
Što se konzumacije tiče, u te svrhe koristi se isključivo pulpa u kojoj se nalazi velika količina mikroelemenata i vitamina.
Pritom treba izbjegavati koru ovog voća koja sadrži otrovnu tvar persin.
Ima ga i u listovima ove biljke i koštici ploda.
Ako se proguta, persin može uzrokovati probavne smetnje.
Po okusu avokado pomalo podsjeća na maslac, a sadrži i okusne note zelenila i orašastih plodova.
Pulpa se može jesti bez prethodne toplinske obrade. Često se drobi do stanja pirea, nakon čega se dodaje umacima i raznim salatama.
Zahvaljujući hranjivim tvarima i bogatom sastavu, avokado je uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda. U ovom voću možete pronaći vitamin K, vitamine B, vitamine E, C.
Prisutne su i višestruko nezasićene masne kiseline te različiti mikroelementi – magnezij, kalij, željezo, mangan, fosfor, cink itd.
Avokado je česta komponenta mnogih kozmetičkih proizvoda, što se objašnjava visokim sadržajem mikroelemenata i vitamina.
Posebno je ovo voće najkorisnije za procese regeneracije i hidratacije kože. U ove svrhe koristi se ulje avokada. Vitamin E se također može ekstrahirati iz ovog ulja.
U ovom slučaju, takva komponenta kozmetike će zaštititi kožu od mnogih nepovoljnih čimbenika (na primjer, ultraljubičastih zraka i procesa starenja, koji se temelje na oksidativnim reakcijama).
Često su mnoge tvari prisutne u avokadu komponente prirodne kozmetike.
Što se tiče upotrebe avokada u medicinske svrhe, liječnici ga smatraju korisnim za vaskularne i srčane bolesti. Uz redovitu konzumaciju ovog voća dolazi do smanjenja razine ne samo kolesterola u krvi, već i triglicerida.
S povišenim razinama ovih tvari povećava se rizik od srčanog i moždanog udara.
Također, visoka razina triglicerida u krvi tijekom dužeg vremenskog razdoblja može postati jedan od faktora rizika za razvoj sljedećih bolesti – dijabetes melitus, bolest jetre, pankreatitis, kronično zatajenje bubrega itd.
Avokado je također koristan za metabolički sindrom. Zbog velike količine masti u ovom voću dolazi do brzog zasićenja i zadovoljenja gladi.