Čaj je svakodnevno prisutan u prehrani, no nitko ne razmišlja o tome da unatoč svom dobrom okusu i blagotvornosti ima niz negativnih svojstava.
Prvo morate znati što je čaj?
Čaj je piće koje se dobiva kuhanjem prethodno osušenih listova čajevca.
U davna vremena koristio se isključivo u ljekovite svrhe, no s vremenom je zahvaljujući Kinezima postao svakodnevno piće.
Istraživanja pokazuju da vam šalica čaja ujutro pomaže oraspoložiti se i napuniti pozitivnim stavom za cijeli dan.
Uvarak svježeg čaja koristi se u liječenju raznih bolesti.
Na primjer, crni čaj može savršeno isprati bubrege. Da biste to učinili, morate popiti 2-3 šalice čaja za redom svakih sat ili dva sata.
Pu-erh čaj pomaže u prevenciji raka tako što blokira rast stanica raka i uklanja slobodne radikale iz tijela.
Zeleni čaj je dobar za usporen metabolizam. Važno je znati da se zeleni čaj infuzira duže od crnog čaja i zbog toga otpušta više korisnih tvari u vodu.
Upravo iz tog razloga zatvorenici i osobe na službi u oružanim snagama dobivaju čaj pripremljen na tradicionalan način, a ne iz vrećica.
Čaj pozitivno djeluje na organizam u liječenju bolesti kao što su upala kapilara, skorbut, nefritis, ospice i dr. Zavarivači metala imaju poseban način korištenja infuzera za čaj.
Tijekom rada mogu dobiti takozvane “zečiće”: opekline na mrežnici ili sluznici oka zbog izlaganja jakim zrakama tijekom zavarivanja.
Ovi “zečići” dolaze u različitim stupnjevima ozbiljnosti, a za blage opekline, zavarivači stavljaju pamučne jastučiće natopljene vrlo jakim skuhanim čajem ili same vrećice čaja na oči. Ova metoda ublažava otekline i smiruje nadraženost očiju.
Čaj okrepljuje tijelo i dobro tonira zbog sadržaja kofeina. Teobromin i teofilin, srodni kofeinu, potiču prirodno uklanjanje štetnih tvari iz čovjeka.
Unatoč gore opisanim dobrobitima čaja, stručnjaci preporučuju ograničavanje njegove konzumacije na 2-3 šalice dnevno.
Činjenica je da kofein sadržan u čaju može izazvati ovisnost i negativno utjecati na živčani sustav.