Ako želi dugo živjeti i biti zdrav, Bugarin mora obožavati prije svega voće, povrće, grožđe, mahunarke, med, mlijeko. Savjetuje to prof. dr. Hristo Mermerski, autor 31 knjige iz područja liječenja i zdrave prehrane, narodne i prirodne medicine.
Neki su prevedeni u SAD. Profesorove knjige plod su 6 desetljeća znanstvenog rada. Opisao je sadržaj hranjivih tvari i elemenata u 100 najljekovitijih i najomiljenijih namirnica Bugara, kao i bolesti koje one sprječavaju i liječe.
Ljekovito bilje koje svaki dom treba imati
Vrijedni savjeti o namirnicama koje nas mogu održati u izvrsnoj formi sadržani su iu najnovijoj knjizi poznatog znanstvenika – “Kako očistiti i pomladiti naše tijelo”.
On je u svojim djelima opisao jedinstvene kvalitete svakog voća i povrća koje često ne cijenimo. Mudrost: “Voda gazi, žedan hoda!”, posebno vrijedi za Plovdivčane – živite u izobilju voća i povrća koje redovito zanemarujete, često iz neznanja, kaže prof. Mermerski.
Pogledajte nutritivna i ljekovita svojstva najkorisnijih plodova koje je detaljno predstavio prof. Hristo Mermerski, a prenosi “Marica”.
Šipak je pravi multivitaminski koncentrat koji gotovo da nema analoga u prirodi s toliko vitamina spojenih u jednom prirodnom proizvodu. Već u antičko doba prepoznata je kao dragocjeno i ljekovito sredstvo.
Smrtonosno! Ovih 5 infekcija dolazi od zdrave hrane i ubijaju nas
Plodovi sadrže tanine, šećere, pektin, fitoncide, limunsku i jabučnu kiselinu, esencijalne flavonoide, vitamine C, B1, B2, K, A, P, P1, minerale kalij, kalcij, magnezij.
Ljekovita svojstva šipka su raznolika. Djeluje kao diuretik, adstringent i sredstvo za zgrušavanje krvi. Snižava sadržaj kolesterola u krvi. Smanjuje krhkost kapilara zbog prisutnosti vitamina P, flavonoida. pučka medicina preporučuje šipurak kod hripavca, šećerne bolesti, otežanog mokrenja, umora, dizenterije, crvenog vjetra.
U prirodi ne postoji drugi prirodni voćni proizvod tako bogat vitaminima. Po ovom pokazatelju šipurak je na prvom mjestu po vrlo visokom sadržaju vitamina C – 500-2500 mg, vitamina B1 i B2, a na drugom mjestu po karotenu. Od mikroelemenata najbolje je zastupljen silicij.
Šipak sadrži mnogo šećera – fruktozu, glukozu, saharozu, kao i pentozane, škrob, bjelančevine, dušične tvari, energetska ulja.
Još je Hipokrat koristio šipak kao protuupalno sredstvo. Kasnije je korišten za liječenje rana od ugriza pasa, pa otuda i naziv pasja ruža. Ruska narodna medicina koristi šipurak za liječenje rana.
Nakon što je objavljena knjiga Hieronymusa Boscha, proširila se upotreba šipka kao sirupa, ulja i masti za hemoptizu, povraćanje, upalu desni.
Prema engleskom znanstveniku Polingu, ljekovito djelovanje šipka duguje velikim količinama vitamina C, koji pomaže kod prehlade, živčanog i psihičkog umora.
Glavni znakovi da imate nedostatak vode u tijelu
Razlog leži u antioksidativnim svojstvima vitamina koji sprječava starenje, aterosklerozu, moždani udar, srčani udar, sprječava nastanak edema i ascitesa.
Danas su znanstveni laboratoriji otkrili druge antioksidanse u šipku koji djeluju u tom smjeru – karotenoide, vitamin E, flavonoide. Plod šipka snižava šećer u krvi, potiče stvaranje krvi, metabolizam i jača imunitet.
Šipak ljekovito djeluje i kod bolesti srca, bubrega, žuči, gastrointestinalnih, ginekoloških tegoba, bolesti jetre, ciroze.
Pomaže u prevenciji tumora i raka.
Koje bolesti liječi šipak?
1. Djeluje protuupalno i koristi se za liječenje rana.
2. Za povećanje otpornosti i imuniteta organizma
3. Za liječenje skorbuta
4. Kod živčanog i psihičkog umora i prehlade
5. Protiv moždanog i srčanog udara
6. Odgoditi razvoj ateroskleroze i steriliteta
7. Kod upale sluznice probavnog sustava i bronha
8. Snižava šećer u krvi
9. Potiče cirkulaciju krvi
10. Poboljšava metabolizam
11. Sprječava razvoj bakterija truljenja u crijevima
12. Poboljšava rad srca
13. poboljšava rad jetre
Liječenje šipkom može se provoditi uglavnom čajevima, infuzijama, marmeladama, džemovima.
Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!