Zagreba Lajfhaki

Proglašene su najkorisnije sjemenke za zdravlje srca: možete ih koristiti u salatama, a možete ih koristiti u pekarskim jelima

Zdravlje u potpunosti ovisi o tome što osoba jede. Hrana utječe na sve, od probavnog do kardiovaskularnog sustava.

Liječnici jednim od neprijatelja zdravlja i dugovječnosti nazivaju loš kolesterol koji je sklon nakupljanju u tijelu.

Reći ćemo vam koje namirnice, osim voća i povrća, mogu poboljšati zdravlje srca.

Uz voće i povrće najčešće se u prehrani pojavljuju orašasti plodovi i sjemenke. O sjemenkama ćemo govoriti.

Chia sjemenke

Dvije žlice sadrže 9 grama vlakana, 4 grama proteina, željezo, magnezij, fosfor i cink te omega-3 masne kiseline.

Fotografija: © Belnovosti

Snižavaju loš kolesterol i krvni tlak kod dijabetesa tipa II.

Sjemenke lana

Dvije žlice sadrže 4 grama vlakana, gotovo 3 grama proteina i 6 grama omega-3 masnih kiselina.

Konzumacija pomaže u borbi protiv zatvora, blagotvorno djeluje na crijevnu mikrofloru, snižava sistolički i dijastolički krvni tlak, normalizira razinu šećera nakon jela i zasićuje tijelo ugljikohidratima, bakrom, manganom i magnezijem.

Sjemenke kvinoje

Smanjuje razinu “lošeg” kolesterola i inzulina u krvi. Zasićen proteinima i ugljikohidratima.

sezam

Izvor vitamina B1, B3 i B6 koji poboljšavaju metabolizam. Sjemenke djeluju protuupalno i protiv raka.

Sjemenke bundeve

Samo 13 grama sjemenki sadrži 8 grama proteina, 40% dnevne vrijednosti magnezija, kao i cink, fosfor, kalij, selen, antioksidanse, zdrave polinezasićene i mononezasićene masne kiseline.

Sve ove sjemenke mogu se konzumirati svježe, dodavati salatama, prvim jelima i pekarskim proizvodima.

Ranije smo rekli kome se preporučuje jesti ribizle.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version