Zagreba Lajfhaki

Redovito dodavanje soli hrani može dovesti do oštećenja bubrega

Stanje, također poznato kao kronična bolest bubrega, rezultat je dugotrajnog, progresivnog oštećenja bubrega i često zahtijeva liječenje dijalizom. Nova studija, objavljena u časopisu Otvorena mreža JAMAotkrio je da su ljudi koji dodaju sol u hranu izloženi većem riziku od opasne bolesti bubrega.

Predvođeni istraživačima sa Sveučilišta Tulane u New Orleansu, tim je ispitao zdravstvene podatke 465.288 ljudi koji su svoje zdravstvene informacije podijelili s zdravstvenom bazom podataka u Velikoj Britaniji tzv. UK Biobank. Ispitanici su bili u dobi od 37 do 73 godine, s prosječnom dobi od 56 godina, a na početku studije nisu imali kroničnu bolest bubrega. Istraživači su promatrali promjene u zdravlju ljudi u razdoblju od otprilike 12 godina i usporedili te zdravstvene ishode s tim koliko su često ljudi dodavali sol svojoj hrani: nikad ili rijetko, ponekad, obično ili uvijek.

Istraživači su otkrili da su ljudi koji su dodavali sol u svoju hranu vjerojatnije bili pušači, imali dijabetes ili srčane probleme na početku studije. Ljudi koji kažu da dodaju sol svojoj hrani također imaju veću vjerojatnost da imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili pretilo, veću vjerojatnost da već imaju smanjenu funkciju bubrega i veću vjerojatnost da će imati izazove u svom privatnom životu sa stanovanjem, poslom i prijevozom.

Ali čak i kada su istraživači kontrolirali postojeće zdravstvene čimbenike, uključujući dijabetes, otkrili su da su ljudi koji čak i povremeno dodaju sol svojoj hrani suočeni s povećanim rizikom od kronične bolesti bubrega. Rizik se povećao prema tome koliko često su ljudi rekli da su dodavali sol svojoj hrani, pri čemu su ljudi koji su uvijek dodavali sol vidjeli najveći povećani rizik, u usporedbi s ljudima koji su rekli da nikada ili rijetko dodaju sol svojoj hrani.

Istraživači nazivaju dodavanje soli hrani “uobičajenim prehrambenim ponašanjem oblikovanim dugotrajnom sklonošću osobe prema slanom okusu hrane i uobičajenom unosu soli”. Prema prethodnim studijama, 9 od 10 odraslih Amerikanaca jede više od preporučene dnevne količine soli. Visoki unos soli povezan je s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, rane smrti i dijabetesa tipa 2.

Nedavno je još jedna studija pokazala da jedna čajna žličica soli dnevno može sniziti krvni tlak jednako dobro kao i uzimanje lijekova za istu stvar. Ova su otkrića važna jer gotovo polovica odraslih Amerikanaca ima visoki krvni tlak, koji se smatra faktorom rizika za mnoga zdravstvena stanja jer može utjecati na protok krvi u srce i druge organe.


Reference:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38153731/

Exit mobile version