Zagreba Lajfhaki

Riba – omega-3 masne kiseline i vitamin D. 5 zdravstvenih dobrobiti jedenja ribe.

Riba je poznata po svojim brojnim korisnim svojstvima. Jedna je od najzdravijih namirnica koja se lako može nabaviti u trgovinama. Postoje mnoge vrste ribe s mnogo različitih okusa. Stručnjaci preporučuju jedenje ribe kao dio zdravog načina života, i to s dobrim razlogom.

Evo 5 zdravstvenih dobrobiti jedenja ribe:


1. Hranjiv i bogat biljnim spojevima
Riba je jedan od najboljih izvora bjelančevina nakon mesa, ali jedan od najvrjednijih nutrijenata su masnoće. U ribi kao što su bakalar, pastrva i skuša postoji velika prisutnost korisnih masti i hranjivih tvari. Jedan od njih je i vitamin D, koji nam često zna manjkati. Najpopularnija tvar koja se povezuje s ribom su omega-3 masne kiseline, koje imaju niz dobrobiti za tijelo i preporučuju se kao esencijalne hranjive tvari.


2. Smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara
Brojna istraživanja pokazala su da redovita konzumacija ribe može značajno smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara, ali i drugih komplikacija u kardiovaskularnom sustavu. Za omega-3 masne kiseline također se kaže da podržavaju rad srca.


3. Potiče rast
Omega-3 masne kiseline neophodne su za razvoj i rast tijela. Tvar je važna za razvoj i pravilnu funkciju mozga i vidnog sustava. Tijekom trudnoće preporučuje se konzumiranje ribe poput lososa i pastrve kako bi dijete moglo pravilno rasti.


4. Može pomoći kod depresije
Depresija je uobičajeno mentalno stanje obilježeno melankolijom, tugom i smanjenom vitalnošću. Neka istraživanja pokazuju da omega-3 masne kiseline u ribi pomažu kod depresije i mogu pomoći kod nekih antidepresiva.


5. Pomaže dobrom snu
Česti su poremećaji spavanja. Imaju više razloga. Jedan od najvećih uzroka poremećaja sna je stalna izloženost plavom svjetlu elektroničkih uređaja. No, znanstvenici vjeruju da manjak vitamina D u tijelu može igrati jednako važnu ulogu. Riba je bogata vitaminom D, a studije su pokazale povoljan učinak na san zbog redovite konzumacije ribe.

Reference:
Millington, K. (2004., 8. rujna) Zdravstvene prednosti omega-3 polinezasićenih masnih kiselina: pregled dokaza. Preuzeto 7. lipnja 2023. s https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-277X.2004.00552.x
Rini, G. (2014., 9. siječnja) Uobičajeni unos ribe i klinički tiha karotidna ateroskleroza. Preuzeto 7. lipnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24405571/
Ames, B. (2005., kolovoz) Je li dokozaheksaenska kiselina, n-3 dugolančana polinezasićena masna kiselina, potrebna za razvoj normalne funkcije mozga? Pregled dokaza iz kognitivnih i bihevioralnih testova kod ljudi i životinja. Preuzeto 7. lipnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16087970/
Horrobin, D. (2002., listopad) Studija doziranja učinaka etil-eikosapentaenoata kod pacijenata s trajnom depresijom unatoč očito adekvatnom liječenju standardnim lijekovima. Preuzeto 7. lipnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12365878/
J clin Sleep Med. (2014., 15. svibnja) Konzumacija ribe, spavanje, dnevno funkcioniranje i varijabilnost otkucaja srca. Preuzeto 7. lipnja 2023. s https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4013386/

Exit mobile version