Zagreba Lajfhaki

Rizik za pritisak: 5 namirnica koje mogu povećati njegove pokazatelje

Pravilnom prehranom čovjek može riješiti niz zdravstvenih problema. No pri odabiru prehrambenih proizvoda važno je shvatiti da nisu svi jednako zdravi.

Na primjer, za osobe s hipertenzijom postoji popis namirnica koje mogu povećati krvni tlak i pogoršati stanje.

Fermentirani proizvodi

Fermentirani mliječni proizvodi, kiseli kupus, kombucha, kimchi i mnoge druge fermentirane namirnice svakako su korisne za probavu.

Povećava korisni mikrobiom i pomaže organu da bolje apsorbira tvari iz hrane. Ali hipertenzivni pacijenti ne bi trebali žuriti s njegovom upotrebom.

Činjenica je da je sol često uključena u proces fermentacije u velikim količinama. Jedna porcija kiselog kupusa ili kimchija sadrži gotovo 2 g soli. Poznato je da zadržava vodu i negativno utječe na kvalitetu krvnih žila.

Fotografija: Pixabay

Kupovne juhe

Brudet je zdrav temeljac za juhu koji se može pripremiti kod kuće od povrća, ribe ili mesa. Ali neki ljudi radije pripremaju juhu u koncentriranoj kocki, koja sadrži konzervanse, boje i veliku količinu soli.

Takav proizvod, unatoč svojoj pogodnosti, nije koristan za osobe s nestabilnim krvnim tlakom.

Sol ne pomaže stabilizirati svoje pokazatelje. Također, gotove konzervirane juhe ne preporučuju se osobama s hipertenzijom, jer sadrže sintetske konzervanse.

Masline

Ukusan međuobrok koji se koristi u pripremi pašteta i salata. Masline su svakako zdrav proizvod, ali ih proces kiseljenja i konzerviranja zasićuje solju.

Kuhinjska sol privlači vodu i time značajno prenapreže srce, što postaje okidač za povišen krvni tlak. A redoviti skokovi tlaka dovode do razvoja srčanih bolesti i napadaja.

Kokosovo ulje

Ovaj tip proizvoda u potpunosti se može nazvati superhranom. Bogata je masnim kiselinama, antioksidansima, mineralima i vitaminima. Ali liječnici savjetuju hipertenzivnim pacijentima da se suzdrže od njegove uporabe.

Zdrave masnoće u slučaju nestabilnog krvnog tlaka mogu povećati razinu kolesterola, što može uzrokovati stvaranje plakova na stijenkama krvnih žila.

Ovo pitanje proučavaju znanstvenici, ali već je dokazano da se kokosovo ulje ne preporučuje u prehrani osoba koje imaju poremećaje u endokrinom sustavu i redovite upale.

Voćni sok

Glukoza i saharoza su tvari koje, ako se redovito konzumiraju, mogu izazvati debljanje, što u budućnosti prijeti razvojem upale i drugih patologija u cijelom tijelu. Domaći sokovi su zdravi, ali nisu za osobe s visokim tlakom.

Prekomjerna težina pogoršava njihovo stanje; krvne žile i srce možda neće izdržati dodatno opterećenje. Pacijenti s hipertenzijom mogu jesti jednu voćku dnevno, zamjenjujući je čašom soka. Trebali biste potpuno odbaciti gotove pakirane sokove.

Prehrana osoba s hipertenzijom mora biti razumna, jasno kalibrirana i sastojati se samo od odobrenih namirnica.

Ranije smo govorili o tome kako buduće majke mogu poboljšati svoj san tijekom trudnoće.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version