Zagreba Lajfhaki

Sa ili bez kostiju? Kako pravilno jesti šipak, a tko to nikako ne bi trebao činiti

Nar ima ne samo izvanredan okus, već i mnoga korisna svojstva za tijelo. No, unatoč svim prednostima, postoje i dvojbe oko toga isplati li se nar jesti?

Jedinstvenost nara leži u njegovoj sposobnosti prevencije raznih kardiovaskularnih bolesti.

Sadrži veliku količinu flavonoida, antioksidansa i vitamina koji pomažu u poboljšanju funkcioniranja cijelog organizma.

Redovita konzumacija nara jača krvne žile, smanjuje kolesterol u krvi, što zauzvrat pomaže u sprječavanju pojave ateroskleroze i srčanog udara.

Jedna od najčudesnijih osobina nara je njegova sposobnost da uspori proces starenja.

Fotografija: © Belnovosti

Voće sadrži vitamin E koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i sprječava uništavanje kolagena.

Također sadrži vitamin C koji aktivira proizvodnju kolagena, poboljšavajući čvrstoću i elastičnost kože.

Kako pravilno jesti šipak

Mnogi ga ljudi radije jedu samo u obliku svježih zrna, prethodno oguljenih i očišćenih. Međutim, postoji još jedna metoda koja zaslužuje pozornost.

Nar se može jesti sa sjemenkama, jer sadrže veliku količinu korisnih tvari.

Sjemenke nara imaju protuupalna svojstva te se vjeruje da mogu ublažiti bolove u zglobovima i spriječiti razvoj raznih bolesti.

Tko treba jesti šipak, a tko se treba suzdržavati?

Općenito, šipak se smatra sigurnim proizvodom, no liječnici preporučuju da ljudi koji pate od želučanih bolesti budu oprezni s njegovom konzumacijom.

Također, liječnički savjet može biti potreban osobama koje uzimaju određene lijekove, budući da nar može stupiti u interakciju s njima i izazvati neželjene nuspojave.

U svakom slučaju, šipak je nevjerojatno ukusan i zdrav proizvod koji može poboljšati funkcioniranje organizma. Stoga, ako nema medicinskih kontraindikacija, ne biste trebali odbiti ovo nevjerojatno voće.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version