Sir ili svježi sir: što je zdravije jesti nakon 50 godina

Svježi sir i svježi sir jedne su od najzdravijih namirnica za ljudski organizam.

Sadrže mnogo vitamina i minerala, plus obilje proteina.

Upravo iz tog razloga redovita konzumacija ovih proizvoda pomaže u smanjenju rizika od pojave i razvoja mnogih bolesti.

Kosti

Sir i svježi sir također povoljno utječu na zdravlje zubi i sprječavaju starenje kostiju.

Ovo posljednje posebno vrijedi za osobe starije od 50 godina: u ovoj dobi proces starenja stanji kosti i opušta koštano tkivo.

sir
Fotografija: © Belnovosti

Postupno, kosti postaju porozne i krhke, što uvelike povećava rizik od prijeloma (kukova, kralješaka i sl.).

Zašto se ovo događa? Uglavnom zbog niskog unosa ili slabe apsorpcije kalcija. Zapravo, to dovodi do razaranja kostiju.

Sir i svježi sir barem usporavaju negativan proces.

Protein

Kao što je već spomenuto, sir i svježi sir izvor su proteina koji su odgovorni za dobar imunološki sustav organizma i pravilnu ravnotežu tekućine u njemu.

U slučaju “kvarova” u imunitetu i ravnoteži tekućine, tijelo brže stari.

Stručnjaci kažu da je parmezan najbolji izvor proteina među sirevima.

Što se tiče “mokrih” sireva (svježi sir, ricotta, drugi sirni namazi), oni imaju malo proteina.

Vitamini, masti

Između ostalog, sir sadrži vitamin B12 koji sudjeluje u proizvodnji proteina i DNK, kao iu stvaranju krvnih stanica, jača živčani sustav i pomaže u oporavku psihe.

Nedostatak ovog vitamina može dovesti do slabosti mišića i neuroloških problema.

Sir također sadrži CLA mast, koja pomaže u normalizaciji težine i izgradnji mišićne mase.

Također ima ključnu ulogu u osiguravanju normalnog funkcioniranja imunološkog sustava, zdravlja kostiju, reguliranju razine šećera u krvi i smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Inače, svježi sir sadrži i CLA.

Imunološki sustav

U dobi od 50 godina i više, sir i svježi sir posebno su korisni za oslabljeni imunološki sustav.

Oni ga jačaju, čime pomažu u izbjegavanju mnogih bolesti.

Štitnjača također ima koristi od sira.

Ranije smo vam rekli zašto ne biste trebali piti puno crnog čaja.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki