Sirovo svježe mlijeko – izvor bakterija i virusa

Sirovo svježe mlijeko izvor je bakterija i virusa.

Upozorava na to Mihail Lebedev, stručnjak Centra za molekularnu dijagnostiku. Prema WHO-u, mlijeko i mliječni proizvodi spadaju u prvu kategoriju prehrambenih proizvoda ili njihovih komponenti, koji su najčešće izravan izvor trovanja hranom. Ako čovjek pročita popis bolesti, čiji se nositelji mogu skrivati ​​u sirovom svježem mlijeku, neće biti nimalo miran.

• Virusni encefalitis koji prenose krpelji, karakteriziran izraženim porazom središnjeg živčanog sustava i često dovodi do smrti. No, ova ozbiljna bolest ne prenosi se samo ugrizom zaraženog krpelja, do infekcije može doći i upotrebom sirovog kozjeg ili kravljeg mlijeka.

• Trbušni tifus. Akutna zarazna bolest koju karakterizira teška intoksikacija, oštećenje limfnog sustava, stvaranje rana u tankom crijevu. Prijenos uzročnika – tifusne salmonele – događa se prehrambenim proizvodima. “Izbijanja trbušnog tifusa uzrokovana hranom često se javljaju zbog konzumacije kontaminiranog mlijeka i mliječnih proizvoda. Upravo u mlijeku se uzročnik trbušnog tipa može ne samo skladištiti, već i razmnožavati”, napominje stručnjak.

• Paratifus A i B tipične su crijevne infekcije s fekalno-oralnim mehanizmom prijenosa uzročnika tijekom ljetnog i jesenskog razdoblja. Širenje oba tipa paratifusa, a posebno tipa B, prvenstveno se povezuje s konzumacijom kontaminiranog mlijeka i mliječnih proizvoda.

• Bruceloza uzrokovana je brucelama koje se prenose s bolesnih životinja na ljude i karakterizirana je teškim višestrukim lezijama mnogih organa i sustava u ljudskom tijelu. Rezervoar i izvor zaraze su mala i krupna goveda i svinje. Infekcija se javlja kontaktom ili hranom. Do kontaminacije hrane najčešće dolazi korištenjem sirovog mlijeka i sireva od njega s poremećenom tehnologijom i rokom trajanja.

Mlijeko je štetno za zglobove

• Tuberkuloza – zarazna bolest ljudi i životinja uzrokovana raznim vrstama Mycobacterium tuberculosis. Tuberkuloza se može prenijeti s bolesne krave na osobu kada se koristi mlijeko koje nije podvrgnuto potpunoj obradi i sanitarnoj kontroli. Najopasnije za ljude je kravlje mlijeko s izraženim kliničkim manifestacijama.

• Aftozna bolest – akutna virusna bolest, raširena među životinjama, osobito govedima. Glavni izvor virusa je neprokuhano mlijeko i njegovi proizvodi, objašnjava dr. Lebedev. Kod ljudi je ova infekcija relativno blaga, zahvaća sluznicu usne i nosne šupljine; koža između prstiju i oko noktiju; intoksikacija. Srećom, događa se izuzetno rijetko.

• Antraks (antraks, plavi prišt). Zarazna bolest životinja i ljudi uzrokovana bacilom antraksa i uvrštena u popis posebno opasnih infekcija. Glavni put zaraze je kontakt, ali moguća je i alimentarna infekcija, putem mlijeka bolesne životinje. – Bolest često u crijevnom obliku dovodi do smrti, a od nje se čovjek može razboljeti upravo nakon konzumacije zaraženog mlijeka – objašnjava stručnjak. “Dobra stvar je da je kontaminacija mlijekom izuzetno rijetka.”

Akutne crijevne infekcije su velika skupina zaraznih bolesti virusne i bakterijske prirode. Uzročnici takvih infekcija su crijevni bacil, šigela, salmonela, stafilokok, streptokok, rotavirus, norovirus itd. U mlijeko mogu dospjeti na različite načine – kroz krzno, iz prljavih ruku osoblja, od nedovoljne obrade; vodom, kod prodaje mlijeka i mliječnih proizvoda i dr.

Konzumiranje jogurta usporava starenje

Uzročnici bakterijskih infekcija mogu se vrlo intenzivno razmnožavati u mlijeku jer je ono za njih prekrasan prehrambeni okoliš. Često se takve infekcije događaju ljeti, kada se mlijeko i mliječni proizvodi ostavljaju na toplom – što je posebno povoljno okruženje za razmnožavanje.

Stoga – ne pijte sirovo mlijeko! Jednostavno, prije upotrebe napitak kupljen od susjedne datulje morate ga obavezno prokuhati. “Prevencija svih ovih strašnih bolesti krajnje je jednostavna, umiruje dr. Mihail Lebedev. – Ovo je usklađenost s higijenskim standardima, toplinska obrada mlijeka (pasterizacija, kuhanje ili sterilizacija); strogo poštivanje tehnologije u proizvodnji mliječnih proizvoda, njihovo skladištenje u hladnjaku, poštivanje svih pravila za datume isteka. Samo ove mjere će mlijeko i mliječne proizvode učiniti apsolutno sigurnima.

Također, ne biste trebali koristiti proizvode od sirovog mlijeka, svježi sir, vrhnje, svježi sir. Sve su one opasne, čak i ako se mlijeko zagrijavalo za njihovu pripremu, to nije dovoljno.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki