Zagreba Lajfhaki

Sjemenke bundeve – dobre za srce i mozak

Bundeva je prirodni izvor važnih elemenata poput željeza, kalija, kalcija, magnezija i fosfora. Izuzetno je bogata vitaminom B, C. Bundeva sadrži i veliku količinu vitamina A, koji štiti organizam i održava neurološke i imunološke funkcije u tijelu u ispravnom stanju, također je zaslužna za zdravu i njegovanu kožu. Sjemenke bundeve izuzetno su vrijedne po sadržaju – biljnih masti, organskih kiselina i aminokiselina, bjelančevinastih tvari, opet vitamina B skupine, minerala, korisnih šećera, biljnih pektina, željeza, kalija, kalcija, fosfora i dr.

Cjelokupna jezgra bundeve bogata je korisnim vlaknima i važnim mikro i makroelementima. Sjemenke bundeve izuzetno su hranjive, sadrže raznolik kompleks vrijednih tvari. Imaju solidnu koncentraciju vitamina – A, C (askorbinska kiselina), K, E i neke vitamine iz B skupine – B1, B2, B5, B6, B9.

Sjemenke bundeve sadrže minerale željezo, fosfor, kalij, kalcij, magnezij, cink, selen, bakar i mangan.

Zasad je jasno da sjemenke nikako ne treba zanemariti, a evo više o njihovim nevjerojatnim ljekovitim svojstvima. Vjeruje se da su sjemenke bundeve aktivne za:

– povećanje imuniteta;

– neutralizacija gastrointestinalne nelagode;

– otklanjanje probavnih tegoba;

– suzbijanje poremećaja u sustavu izlučivanja;

– prevencija upala i infekcija;

– podrška kardiovaskularnom sustavu.

Exit mobile version