Zagreba Lajfhaki

Sjemenke bundeve smanjuju rizik od srčanog udara

Pokazatelji krvnog tlaka ovise o tome koliko su elementi u tragovima uravnoteženi u tijelu – kalij, magnezij, kalcij i natrij. Stoga osobama s povišenim krvnim tlakom liječnici savjetuju da jedu više povrća i voća, kao i da ograniče unos masne i slane hrane. Izraelski kardiolozi identificirali su namirnice koje su osobito korisne za pacijente s hipertenzijom.

• Jogurt

Bogata je kalcijem koji pomaže u uklanjanju viška natrija iz tijela, čime se normalizira krvni tlak.
Svježi sir je dobar izvor kalcija, kalija i magnezija. Kalij jača srce, a magnezij potiče vazodilataciju.

• Sjemenke bundeve

Bogate su cinkom. Prema WHO-u, nedostatak ovog elementa u tragovima u tijelu povećava rizik od srčanog udara.

• Paste od rajčice

Sadrži dosta kalija (250 miligrama po žlici). Dovoljno je dva do tri puta tjedno različitim jelima dodati malo pirea od rajčice.

• Kakao

Izvor je flavonoida koji poboljšavaju stanje krvnih žila i snižavaju krvni tlak.

Nutricionističke preporuke majstora Petra Dunova

• Crvena paprika

Šampion je po sadržaju vitamina C Ljudi koji jedu puno hrane bogate vitaminom C rjeđe razvijaju hipertenziju.

• Mahunarke – grah, grašak, leća

Najbogatiji su izvor kalija, magnezija i dijetalnih vlakana koji daju osjećaj sitosti i sprječavaju prejedanje.

• Salata od mrkve i kupusa

Njime ćete obnoviti zalihe kalija. Za pojačanje učinka u salatu dodajte ploške peršina i celera.

• Losos

Bogata je omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u snižavanju krvnog tlaka. Pokušajte jesti losos dva do tri puta tjedno.

• Špinat

Jedan je od glavnih izvora magnezija. Ovaj element u tragovima doprinosi širenju krvnih žila i jača njihove stijenke. A njegov nedostatak dovodi do izlučivanja kalija iz tijela i povećanja krvnog tlaka.

Exit mobile version