Pokazatelji krvnog tlaka ovise o tome koliko su elementi u tragovima uravnoteženi u tijelu – kalij, magnezij, kalcij i natrij. Stoga osobama s povišenim krvnim tlakom liječnici savjetuju da jedu više povrća i voća, kao i da ograniče unos masne i slane hrane. Izraelski kardiolozi identificirali su namirnice koje su osobito korisne za pacijente s hipertenzijom.
• Jogurt
Bogata je kalcijem koji pomaže u uklanjanju viška natrija iz tijela, čime se normalizira krvni tlak.
Svježi sir je dobar izvor kalcija, kalija i magnezija. Kalij jača srce, a magnezij potiče vazodilataciju.
• Sjemenke bundeve
Bogate su cinkom. Prema WHO-u, nedostatak ovog elementa u tragovima u tijelu povećava rizik od srčanog udara.
• Paste od rajčice
Sadrži dosta kalija (250 miligrama po žlici). Dovoljno je dva do tri puta tjedno različitim jelima dodati malo pirea od rajčice.
• Kakao
Izvor je flavonoida koji poboljšavaju stanje krvnih žila i snižavaju krvni tlak.
Nutricionističke preporuke majstora Petra Dunova
• Crvena paprika
Šampion je po sadržaju vitamina C Ljudi koji jedu puno hrane bogate vitaminom C rjeđe razvijaju hipertenziju.
• Mahunarke – grah, grašak, leća
Najbogatiji su izvor kalija, magnezija i dijetalnih vlakana koji daju osjećaj sitosti i sprječavaju prejedanje.
• Salata od mrkve i kupusa
Njime ćete obnoviti zalihe kalija. Za pojačanje učinka u salatu dodajte ploške peršina i celera.
• Losos
Bogata je omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u snižavanju krvnog tlaka. Pokušajte jesti losos dva do tri puta tjedno.
• Špinat
Jedan je od glavnih izvora magnezija. Ovaj element u tragovima doprinosi širenju krvnih žila i jača njihove stijenke. A njegov nedostatak dovodi do izlučivanja kalija iz tijela i povećanja krvnog tlaka.