Slanutak – bogat proteinima i vlaknima, jača rad mozga i mentalno zdravlje

Slanutak, koji se naziva i slanutak, potječe od biljke koja pripada obitelji mahunarki. To je grm koji se uzgaja na mnogim mjestima diljem svijeta, a njegova se zrna mogu pronaći u trgovinama tijekom cijele godine. Slanutak je najpopularniji na Bliskom istoku, gdje je sastavni dio mnogih jela. Najčešće se melje zajedno sa začinskim biljem i drugim sastojcima za pripremu raznih jela. Slanutak je dobra zamjena za meso zbog visokog udjela proteina i koristi se u mnogim vegetarijanskim i veganskim receptima. Slanutak je glavni sastojak humusa i falafela. Također se koristi u salatama i varivima, a postoji i posebna vrsta curryja od slanutka.

Evo 4 zdravstvene prednosti za tijelo kada jedete slanutak:

1. Slanutak ima mnogo biljnih spojeva koji blagotvorno djeluju na tijelo, ali ga u nekim krugovima vole samo zbog svoje nutritivne vrijednosti. On ima puno niska kalorijska vrijednost i visoke razine protein i vlakno. To čini slanutak idealnim dijetalnim proizvodom, koji je niskokaloričan, a zbog vlakana, smanjuje apetit. Visok sadržaj proteina također pomaže u jačanju organizma.

2. Ima slanutka nizak glikemijski indeks. To znači da nakon konzumacije ove mahunarke razina šećera u krvi neće skočiti u usporedbi s namirnicama s visokim glikemijskim indeksom. Osim glikemijskog indeksa, pomažu vlakna i proteini u slanutku reguliranje razine šećera u krvi. Neka su istraživanja otkrila vezu između unosa slanutka i smanjen rizik od dijabetesa i bolesti srca.

3. Osim što smanjuju apetit, vlakna u slanutku imaju glavnu funkciju poboljšati probavu u tijelu. Oni smanjiti rizik od sindroma iritabilnog crijeva i osiguravaju korisne bakterije za crijevnu mikrofloru.

4. Zbog bogatog sadržaja nutrijenata slanutak jača rad mozga i mentalno zdravlje. Sadrži kolin – tvar koja pomaže u proizvodnji određenih neurotransmitera. Također sadrži magnezij – mineral koji podupire funkciju živčanog sustava. Ostali minerali koji štite od depresije i tjeskobesu selen i cink.

Reference:

Svihus, B. (2019., 21. siječnja) Uloga vlakana u energetskoj ravnoteži. Preuzeto 2023., 13. lipnja s
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6360548/
Koh, G. (2020., 23. srpnja) Klinički dokazi i mehanizmi gubitka težine uzrokovanog visokoproteinskom dijetom. Preuzeto 13. lipnja 2023. s https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7539343/
Chen, L. (2019., listopad) Dijete s niskim glikemijskim indeksom kao intervencija za dijabetes: sustavni pregled i meta-analiza. Preuzeto 13. lipnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31374573/
Cristian, J. (2020., lipanj) Biološke aktivnosti slanutka u ljudskom zdravlju (Cicer arietinum L.). Recenzija. Preuzeto 2023., 13. lipnja s

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki