Bebe koje su rođene zimi obično se hrane ljeti kada je obilje voća i povrća. To nije slučaj s ljetnim bebama, koje se hrane tijekom zimskih mjeseci kada gotovo da nema svježeg povrća. Zato je dobro već ljeti razmišljati o prehrani mališana.
Hrana za bebu može se sačuvati i putem smrzavanje u hladnjaku kao i zatvorenim staklenke.
Jabuke, kruške, šljive – sve se mogu pripremiti unaprijed, pasirati i spremiti u staklenke ili zasebno pakirati i zamrznuti. Voće očistite i ogulite te ostavite u pećnici oko 30 minuta ili dok ne poprime lijepu zlatnu boju, tada su spremni za konzerviranje.
Špinat je tipična proljetna namirnica, koja je ujedno i među prvim dječjim hranama, bogata željezom i omega-3 masnim kiselinama. Isplati se sačuvati fini vrtni špinat za dane kada neće biti svježeg. List po list dobro operite, pa blanširajte u kipućoj vodi oko 2-3 minute. Dobro ocijeđene i ohlađene listove špinata možete skupiti u vrećice za majčino mlijeko ili druge vrećice pogodne za zamrzavanje.
Tikvice, mrkva, brokula, cvjetača, pastrnjak. Sve to možete prokuhati, pa sipati u staklenke ili vrećice za zamrzavanje.
Konzerviranje dječjih kašica u staklenke. Gotovo svaku hranu možete zatvoriti u staklenku. Pravilnom obradom očuvat će se dugo vremena. Postoji nekoliko važnih koraka koje treba slijediti:
- Sterilizirajte staklenke i poklopce. To se može prati u perilici posuđa na visokim temperaturama ili u loncu s kipućom vodom oko 10 minuta;
- Napunite staklenke, pazeći da ih ne prepunite;
- Zatvorite ih čepovima, dobro ih zategnite;
- Kuhajte staklenke oko 15 min. Ako kuhate meso, ostavite ih najmanje 20-25 min.;
- Okrenite staklenke naopako i ostavite da odstoje nekoliko sati;
- Čuvati na hladnom mjestu.
U staklenke možete čuvati sve vrste pirea – kuhanu mrkvu, krumpir, tikvice, brokulu, cvjetaču, bundevu, papriku ili mješavine. Voće poput jabuke, kruške, šljive, breskve može se peći u pećnici. Nerijetko se dogodi da kuhano voće pokiseli i nema tako privlačan okus za mališane.
Reference:
https://www.aap.org/