Snižava li kava ili povisuje krvni tlak?

Mnogima je šalica jutarnje kave gotovo jedini način da se razbude i spreme za posao. Ovo piće prirodni je pojačivač energije s jasnim stimulirajućim učinkom na tijelo. Brojna istraživanja također dokazuju da utječe i na krvožilni sustav, a time i na tlak. Ali kako točno. Njegovo djelovanje se izražava u:

  • poticanje mentalne aktivnosti
  • poboljšati mentalnu i fizičku izvedbu
  • smanjiti ili ukloniti pospanost
  • okrepljuje i smanjuje umor

Ova svojstva pića čine ga pristupačnim prirodnim stimulansom koji također utječe na krvni tlak. Ali u ovom slučaju sve ovisi o individualnim karakteristikama.

Ako imate više od 50 godina, kavu i čaj zamijenite ovim

Kava i krv

Ako imate nizak krvni tlak (hipotenziju) i pijete piće s kofeinom, krvni će vam tlak nakon nekog vremena porasti. Ali ako imate normalan pritisak, to se neće dogoditi. Razlog tome je što piće kod hipotenzije odmah po konzumaciji povećava krvni tlak i broj otkucaja srca, ali nema takav učinak ako je tlak normalan. Ako pretjerate, vaše tijelo može razviti ovisnost, što znači da će se očekivani odgovor na kofein smanjiti.

Iako kofein kratkoročno povisuje krvni tlak, studije nisu pokazale izravnu vezu između žudnje za kavom, hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti.

Meta-analiza jedanaest velikih studija dokazala je sljedeće. Ljudi koji piju 1-6 šalica napitka s kofeinom dnevno imaju manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti od onih koji ne piju kavu. To je posebno vidljivo kod onih koji piju 3-4 čaše napitka dnevno. Ova skupina ispitanika imala je 17% manji rizik od srčanih problema. Moguće je da su druge komponente, poput klorogenskih kiselina, koje su poznate po svom antioksidativnom učinku, utjecale na ukupni rezultat.

Pogledajte više: Doktor: Ako ovako pijete kavu, pomoći će vam da smršavite
Od 3 do 5 šalica pića dnevno, što je ekvivalentno 400 mg kofeina, smatra se sigurnim za tijelo zdrave osobe. Ali uvijek je važno poduzeti mjere opreza i ne zanemariti individualne karakteristike tijela. Uostalom, osjetljivost ljudi na kofein i reakcija na njega mogu biti vrlo različiti. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu American Journal of Epidemiology.

Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki