Među zelenim lisnatim povrćem špinat zauzima prvo mjesto po najviše nutrijenata i antioksidansa. Iako nema dokaza o supermoći špinata kako je prikazano u starim crtanim filmovima, blagotvorna svojstva špinata mogu ojačati tijelo bioaktivnim spojevima i hranjivim tvarima.
1. Bori se protiv oksidativnog stresa
Antioksidansi u špinatu prirodan su način borbe protiv slobodnih radikala u tijelu, sprječavajući oksidativni stres. Ovo je jedan od načina na koji tijelo smanjuje rizik od raka ili dijabetesa. Špinat sadrži antioksidanse kvercetin i kemferolčime se u skladu s time smanjuje rizik od infekcija i upala te raka i kroničnih bolesti.
2. Poboljšava zdravlje očiju
Karotenoidi su pigmenti koji štite oči od oštećenja uzrokovanih sunčevom svjetlošću. Sadrži ih špinat zeaksantin i luteinkoji su karotenoidi sposobni spriječiti makularnu degeneraciju i, prema nekim studijama, čak mogu pomoći oku da se oporavi od postojećeg oštećenja.
3. Pomaže u normalizaciji krvnog tlaka
Špinat sadrži velike količine nitrata, koji mogu pomoći u normalizaciji razine krvnog tlaka u tijelu, smanjujući rizik od srčanih bolesti. Nitrati se pretvaraju u dušikov oksid, koji širi krvne žile, što pomaže u snižavanju krvnog tlaka.
4. Jača imunološki sustav
Karotenoide iz špinata tijelo može pretvoriti u vitamin A, koji u kombinaciji s vitaminom C, cinkom i magnezijem iz špinata služi jačanju cjelokupnog imunološkog sustava.
5. Pomaže kod mršavljenja
Zbog svoje niske kalorijske vrijednosti i visoke zastupljenosti vlakana u špinatu, ovo se povrće pojavljuje kao učinkovito sredstvo za duže održavanje sitosti, ali i za poboljšanje probave i snižavanje šećera u krvi.
Špinat se svrstava u supernamirnice zbog velikog bogatstva korisnih spojeva. Visoka prisutnost vitamina i minerala donosi brojne dobrobiti za tijelo – antioksidansi djeluju protiv oksidativnog stresa, a vitamini i minerali imaju mnoge dobrobiti, uključujući jačanje imunološkog sustava i zaštitu od raznih bolesti.
Reference:
Betteridge, D. (2000., veljača) Što je oksidativni stres? Preuzeto 17. svibnja 2023. s https://doi.org/10.1016/S0026-0495(00)80077-3
Moser, B. (2011., listopad)
Utjecaj konzumacije špinata na stabilnost DNA u perifernim limfocitima i na biokemijske parametre krvi: rezultati ispitivanja ljudske intervencije. Preuzeto 17. svibnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21384253/
Hobbs, R. (2014., listopad) Dodatak hranjivim tvarima za makularnu degeneraciju povezanu sa starenjem, kataraktu i suho oko. Preuzeto 17. svibnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25709776/
Otles, S. (2014., travanj) Učinci dijetalnih vlakana na zdravlje. Preuzeto 17. svibnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24876314/