Liječnica i nutricionistica Natalya Zubareva navela je 5 tipičnih pogrešaka u prehrani koje negativno utječu na rad srca.
Govorimo o konzumiranju povrća, bobica, voća, pečenja, šećera, soli i kolosalnoj šteti srcu od nedostatka tekućine.
Specijalist je za Gazeta.Ru ispričao koje točno pogreške u prehrani mnogi od nas čine.
Povrće, bobice, voće
Oni su izvor fitonutrijenata, biološki aktivnih komponenti koje su vrlo korisne za tijelo.
Prema riječima nutricionistice, te tvari smanjuju razinu kolesterola, jačaju stijenku kapilara i održavaju normalan rad srca.
Osim toga, djeluju antioksidativno i protuupalno.
Pogreška je što ljudi jedu vrlo malo povrća, voća i bobica.
Pečenje
Ali ovdje je pogreška u suprotnom – prečesta konzumacija pržene hrane.
Liječnik kaže da čak i ako takvu hranu jedete samo nekoliko puta tjedno, postoji rizik od razvoja zatajenja srca, pretilosti i hipertenzije.
Pod utjecajem visokih temperatura hrskava pržena korica postaje pravi otrov koji razara organizam, upozorava specijalist.
Pretjerana konzumacija pržene hrane izaziva kardiovaskularne patologije, istaknula je.
Šećer
Pogreška je u pretjeranom korištenju ovog proizvoda. Što ga je više, veći su rizici za zdravstvene probleme.
Konkretno, vjerojatnost dobivanja viška kilograma naglo se povećava, a to može imati vrlo negativan utjecaj, uključujući i na srce.
Sol
Još jedna česta pogreška je konzumiranje previše soli i kuhanje jela s previše soli.
A previše soli izlaže vas riziku od visokog krvnog tlaka, zatajenja srca i moždanog udara.
Zubareva ističe da se normom smatra ne više od 1,5 g soli dnevno, ali u stvarnosti je u prehrani većine ljudi “puno više”.
Tekućina
Nedostatak tekućine još je jedna česta pogreška koja povećava zdravstvene probleme u kombinaciji s gore navedenim.
Srce jako pati zbog nedostatka tekućine. Nedostatak vode dovodi do zgušnjavanja krvi, zbog čega se kardiovaskularni sustav teško nosi s njezinim pumpanjem, rekao je liječnik.
U konačnici, problem se može razviti u značajan rizik od “stjecanja” moždanog i srčanog udara, dodala je.
Prethodno su imenovani proizvodi koji će donijeti značajne koristi tijelu u siječnju.