Mnogi odrasli pate od inzulinske rezistencije ili dijabetes melitusa, pa je bolje ne konzumirati ovo voće
Tvrde to dokazani nutricionisti koji se motiviraju na sljedeći način: grožđe je proizvod s visokim glikemijskim indeksom koji može znatno povećati razinu glukoze u krvi.
Ovo ukusno jesensko voće kontraindicirano je za dijabetičare, au mnogim slučajevima može biti i opasno. Grožđe se ne preporučuje ni kod proljeva jer pojačava laksativno djelovanje.
Također je kontraindiciran kod zatajenja bubrega.
Grožđe pomaže protiv UV oštećenja kože
Grožđe sadrži više kalija, a proizvodi bogati ovim elementom u tragovima ne smiju se koristiti u slučaju zatajenja bubrega.
S tim u vezi, neki se stariji ljudi pitaju je li, kao što se nedavno pisalo, štetno jesti rajčice zbog lektina koji sadrže.
S ove točke gledišta također treba biti oprezan, jer lektin zapravo negativno utječe na probavu. Konkretno, ometa apsorpciju vitamina i hranjivih tvari.
I posljednje, ali ne manje važno, ali možda i najvažnije je da starije osobe nauče da s godinama, ionako, njihova sposobnost apsorpcije korisnih tvari iz proizvoda opada.