Bundeva je zdravo povrće koje se često koristi u dječjoj i dijetnoj prehrani.
Stoga je vrijedno detaljnije ispitati korisna svojstva i značajke njegove pripreme.
Zašto je sušena bundeva zdrava?
Većina ljudi zna da sušeno povrće i voće ima manje hranjivih tvari. Ovo se svojstvo definitivno ne može pripisati bundevi, jer ona zadržava svoja blagotvorna svojstva i kada se osuši.
Sušena bundeva može se nazvati idealnom zamjenom za kandirano voće i druge slastice. Stoga mnogi ljudi hrabro uključuju bundevu u svoju zdravu prehranu, dobivajući maksimalnu korist.
Koje se povrće može koristiti za sušenje?
Za sušenje se mogu koristiti samo jesenske sorte s debelom kožicom. Njihovo meso treba imati jarko narančastu boju, bogat okus i miris. Važno je odabrati sorte koje dozrijevaju u jesen. Ljeti nema smisla brati bundeve na ovaj način.
Koje su prednosti sušene bundeve?
Možete se sjetiti nekoliko razloga zašto ga redovito konzumirati:
- Pamćenje se poboljšava.
- Koža je pomlađena.
- Funkcioniranje gastrointestinalnog trakta je normalizirano.
- Funkcioniranje živčanog sustava je normalizirano.
- Rizik od razvoja karijesa značajno je smanjen.
- Ubrzava oporavak koštanog tkiva nakon raznih ozljeda.
- San se vraća u normalu.
- Kosa je ojačana.
Kontraindikacije
Sušena bundeva je vrlo zdrava, ali njezinu konzumaciju u određenim slučajevima treba shvatiti ozbiljno. Liječnici preporučuju isključivanje iz prehrane u sljedećim slučajevima:
- dijabetes;
- kršenje acidobazne ravnoteže;
- čir;
- gastritis.
Također je vrijedno zapamtiti razumnu potrošnju. Ako pretjerate s bundevom, mogu se pojaviti problemi s gastrointestinalnim traktom.
Metode sušenja
Postoje dvije mogućnosti:
- Pećnica.
- Električna sušilica.
- Na svježem zraku.
Najučinkovitija metoda je korištenje električnog sušila za kosu. Povrće se izreže na male ploške i stavi u sušilicu na preporučeno vrijeme.
Neki ljudi pokušavaju sušiti bundevu na svježem zraku, ali ovdje je potrebno uzeti u obzir specifičnosti. Prilično ga je teško pravilno sušiti na otvorenom, jer je potrebno osigurati protok zraka, stalnu temperaturu i izbjegavati sunčevu svjetlost. Stručnjaci ne preporučuju korištenje ove metode sušenja.
Najbolji način je u pećnici. Shema sušenja izgleda ovako.
- Povrće je dovoljno narezati na male kriške.
- Nakon toga povrće se blanšira u slanoj vodi.
- Zatim povrće stavite na lim za pečenje, postavite temperaturu na 80 stupnjeva i stavite u pećnicu na pola sata.
- Nakon tog vremena povrće se izvadi na nekoliko sati da se ohladi na sobnu temperaturu.
- Bundeva ide u pećnicu na još pola sata na temperaturi od 70 stupnjeva.
Sušenje treba provesti u tri faze. Ne zatvarajte vrata pećnice čvrsto tijekom procesa sušenja.