Zagreba Lajfhaki

Šteta i dobrobiti sušene bundeve: kako pravilno sušiti i jesti

Bundeva je zdravo povrće koje se često koristi u dječjoj i dijetnoj prehrani.

Stoga je vrijedno detaljnije ispitati korisna svojstva i značajke njegove pripreme.

Zašto je sušena bundeva zdrava?

Većina ljudi zna da sušeno povrće i voće ima manje hranjivih tvari. Ovo se svojstvo definitivno ne može pripisati bundevi, jer ona zadržava svoja blagotvorna svojstva i kada se osuši.

Sušena bundeva može se nazvati idealnom zamjenom za kandirano voće i druge slastice. Stoga mnogi ljudi hrabro uključuju bundevu u svoju zdravu prehranu, dobivajući maksimalnu korist.

Koje se povrće može koristiti za sušenje?

Za sušenje se mogu koristiti samo jesenske sorte s debelom kožicom. Njihovo meso treba imati jarko narančastu boju, bogat okus i miris. Važno je odabrati sorte koje dozrijevaju u jesen. Ljeti nema smisla brati bundeve na ovaj način.

Fotografija: © Belnovosti

Koje su prednosti sušene bundeve?

Možete se sjetiti nekoliko razloga zašto ga redovito konzumirati:

  1. Pamćenje se poboljšava.
  2. Koža je pomlađena.
  3. Funkcioniranje gastrointestinalnog trakta je normalizirano.
  4. Funkcioniranje živčanog sustava je normalizirano.
  5. Rizik od razvoja karijesa značajno je smanjen.
  6. Ubrzava oporavak koštanog tkiva nakon raznih ozljeda.
  7. San se vraća u normalu.
  8. Kosa je ojačana.

Kontraindikacije

Sušena bundeva je vrlo zdrava, ali njezinu konzumaciju u određenim slučajevima treba shvatiti ozbiljno. Liječnici preporučuju isključivanje iz prehrane u sljedećim slučajevima:

  • dijabetes;
  • kršenje acidobazne ravnoteže;
  • čir;
  • gastritis.

Također je vrijedno zapamtiti razumnu potrošnju. Ako pretjerate s bundevom, mogu se pojaviti problemi s gastrointestinalnim traktom.

Metode sušenja

Postoje dvije mogućnosti:

  1. Pećnica.
  2. Električna sušilica.
  3. Na svježem zraku.

Najučinkovitija metoda je korištenje električnog sušila za kosu. Povrće se izreže na male ploške i stavi u sušilicu na preporučeno vrijeme.

Neki ljudi pokušavaju sušiti bundevu na svježem zraku, ali ovdje je potrebno uzeti u obzir specifičnosti. Prilično ga je teško pravilno sušiti na otvorenom, jer je potrebno osigurati protok zraka, stalnu temperaturu i izbjegavati sunčevu svjetlost. Stručnjaci ne preporučuju korištenje ove metode sušenja.

Najbolji način je u pećnici. Shema sušenja izgleda ovako.

  1. Povrće je dovoljno narezati na male kriške.
  2. Nakon toga povrće se blanšira u slanoj vodi.
  3. Zatim povrće stavite na lim za pečenje, postavite temperaturu na 80 stupnjeva i stavite u pećnicu na pola sata.
  4. Nakon tog vremena povrće se izvadi na nekoliko sati da se ohladi na sobnu temperaturu.
  5. Bundeva ide u pećnicu na još pola sata na temperaturi od 70 stupnjeva.

Sušenje treba provesti u tri faze. Ne zatvarajte vrata pećnice čvrsto tijekom procesa sušenja.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version