Luk ne samo da poboljšava okus jela, već ima i blagotvoran učinak na vaše zdravlje.
Kako će djelovati na vaš organizam ako ga uvrstite u svoj dnevni jelovnik?
Učinak luka na ljudsko zdravlje
Luk sadrži vitamine A i C, vitamine B skupine, fosfor, željezo, kalcij i antioksidanse.
Upotrebljava se i sirovo i kuhano, ne gubi svoja blagotvorna svojstva, štiti od dijabetesa i infekcija.
Samo pola glavice luka dnevno povećat će razinu dobrog kolesterola, ograničavajući pojavu moždanog udara, ateroskleroze, srčanog udara ili tromboze.
Djelovanje luka na kosti i zglobove
Ovo povrće također je dobro za vaše zglobove i čak smanjuje rizik od prijeloma kuka.
Sve zahvaljujući fosforu, kalciju, sumporu i siliciju sadržanim u luku.
Luk će vam pomoći i kod reumatskih tegoba. Dovoljno je bolno mjesto prekriti naribanim lukom i gazom. Za sat vremena bi trebalo doći do poboljšanja.
Luk protiv prehlade i anemije
Također je vrijedno jesti luk za prehladu.
Ako vas muči kašalj, slabost i grlobolja, pripremite sirup na bazi luka.
Sve što trebate učiniti je narezati ga na kockice i preliti malo meda. Nakon nekoliko sati procijedite sadržaj i popijte tekućinu kao obični sirup.
Osjetit ćete trenutno olakšanje i znatno ćete ubrzati proces ozdravljenja. Luk će vam pomoći i u borbi protiv anemije.
Luk nije samo riznica željeza, već pomaže i u njegovoj apsorpciji iz drugih namirnica u jelu.
Luk za akne
Možda niste bili svjesni, ali luk također ima veliki utjecaj na vaš izgled.
Ubacite li ga u svoj dnevni jelovnik, primijetit ćete poboljšanje izgleda vaše kože – ožiljci će postati manje vidljivi, a akne će nestati.
Osim toga, ojačat ćete kosu i nokte. Zahvaljujući prisutnosti sumpornih spojeva, luk će očistiti vaše tijelo od zagađivača i toksina.