Redovita konzumacija badema poboljšava sastav crijevne mikroflore, čime pozitivno utječe na zdravlje crijeva općenito, piše American Journal of Clinical Nutrition, pozivajući se na rezultate britanske studije, prenosi BTA.
U istraživanju koje su proveli znanstvenici s King’s Collegea u Londonu sudjelovalo je 87 ljudi koji su često jeli nezdravu hranu poput čokolade ili čipsa te nisu unosili dovoljno vlakana.
Koji lijekovi se ne smiju kombinirati s đumbirom
Volonteri su bili podijeljeni u tri grupe. Sudionici prve skupine hranili su se s 56 grama cijelih badema tjedan dana, a druge s 56 grama mljevenih badema. Ispitanici treće skupine jeli su muffine odgovarajućeg kalorijskog sadržaja.
Autori studije otkrili su da su ljudi koji su jeli bademe imali značajno povećanu razinu butirata.
Top 5 adaptogena za poboljšanje probave
Butirat je kratkolančana masna kiselina koja djeluje kao gorivo za stanice debelog crijeva, regulira apsorpciju hranjivih tvari u crijevima i pomaže u poboljšanju funkcije imunološkog sustava.
“Rezultati pokazuju da jedenje badema potiče metabolizam crijevnih bakterija na način koji može pozitivno utjecati na cjelokupno zdravlje crijeva”, kaže voditelj studije, profesor Kevin Whelan.
/Zdrave.to
Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!