Što izbjegavati, a na što se fokusirati kod akni?

Nasljeđe, stil života, prehrana i njega kože faktori su u tome kako izgleda. U prisutnosti akne posebno je važno pridržavati se nekih pravila. Evo što je preporučljivo izbjegavati pri jelu, a na što staviti naglasak:

Što se ne preporučuje protiv akni?

1. Sir, jogurt i svježe mlijeko, sladoled itd. mliječni proizvodi. Postoje brojni dokazi iz studija koji povezuju konzumaciju mlijeka i mliječnih proizvoda s aknama. Za to su zaslužni hormoni koji prelaze u kravlje mlijeko i čiji unos negativno utječe na naš organizam, kod onih sklonih pojavi akni.

2. Hrana s visokim udjelom ugljikohidrata, šećer. Trebalo bi smanjiti konzumaciju gaziranih pića, bijelog brašna, bijele riže, kokica, hrane koja sadrži puno šećera (slatkiši, kolači i sl.), kao i nekog voća i povrća, poput ananasa, dinje, krumpira i dr. visok glikemijski indeks. Takvi su proizvodi s visokim udjelom ugljikohidrata – oni koji sadrže vrlo jednostavne ugljikohidrate, koji se brzo probavljaju i šećer iz njih brzo prelazi u krv, izrazito povećavajući njegovu razinu. To uzrokuje da tijelo proizvodi inzulin. Prekomjerna proizvodnja inzulina utječe na neke od hormona koji utječu na kožu – ona postaje masnija, osjetljivija i upaljenija.

3. Tako voljen čokolada. Studije pokazuju da što više čokolade jedemo, veća je vjerojatnost da ćemo dobiti prištiće. Provode se istraživanja kako bi se otkrilo je li kakao uzrok. U ovoj fazi preporuča se mliječna čokolada, koja je bogata mastima i šećerom, zamijeniti crnom čokoladom. Poželjno je birati opcije s manje šećera ili prirodnim zaslađivačima, primjerice kaduljom.

Što se preporučuje uzimati protiv akni?

Istraživanja se još provode, ali je dokazano da hrana bogata omega-3 masne kiseline, može poboljšati akne i smanjiti upalu. Takve namirnice su: masna riba (sardine, skuša, losos), jaja, soja i proizvodi od soje poput tofua, kelja, špinata, orašasti plodovi poput badema i oraha, divlja riža, govedina.

Koža treba jod, a posebno štitnjača kako bi pravilno funkcionirala. Morske alge su izvrstan izvor joda. Predstavnici su wakame, kombu kelp, nori itd. Druge namirnice bogate jodom su: bakalar, tuna, škampi itd. plodovi mora, kao i jaja, svježi sir i jogurt s kojima treba biti oprezan. Preporuča se koristiti jodiranu kuhinjsku sol.

Mit je koji masna hrana hrana uzrokuje akne. Jedenje masnije hrane neće niti pogoršati niti uzrokovati akne.

Ostali važni savjeti:

Zbog pojačanog lučenja sebuma kožu je potrebno nekoliko puta dnevno oprati odgovarajućim gelom za lice, osobito nakon bavljenja sportom ili znojenja. Zaspati sa šminkom na sebi je krajnje nepoželjno.
U slučaju da nema mogućnosti umivanja lica tijekom dana, dobro je koristiti odgovarajuće vlažne maramice za čišćenje lica. Kožu ne treba dirati prljavim rukama, a prištiće ne prebirati i stiskati. Kozmetika koja se koristi mora biti prilagođena i kreirana posebno za kožu sklonu aknama. Zaštita od sunca obavezna je tijekom cijele godine.

Reference:
https://www.aad.org/public/diseases/acne/skin-care/habits-stop

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki