Kako se približava jesen, ljudi počinju razmišljati o održavanju imunološkog sustava gledajući citruse.
Često se zaboravlja da limun nije jedini ili isključivi dobavljač vitamina C.
Hajde da saznamo zašto trebate jesti aktinidiju u jesen.
Vitamini i hranjive tvari
Aktinidija sadrži više vitamina C od limuna ili paprike.
Na 100 grama voćne pulpe nalazi se 52,5 mg vitamina C, što je gotovo 70% dnevnih potreba.
Aktinidija sadrži više kalija nego banane, od 163 do 180 mg na 100 grama ploda, a kalcija u njoj od 51 do 120 mg.
Plod je također bogat vitaminom E, vitaminima B, organskim kiselinama, polifenolima i antocijanima.
Kome koristi jedenje aktinidije?
Ne samo da jača imunološki sustav, već podržava probavu, zdravlje srca i snižava razinu šećera i kolesterola u krvi.
Mioinozitol (vitamin B8) koji sadrži smanjuje rizik od dijabetesa, pretilosti i raka.
Dobar je za živčani sustav, a pozitivno djeluje i na plodnost.
Lutein, koji je dio aktinidije, podržava vid i štiti od katarakte.
A zahvaljujući visokom udjelu vlakana, aktinidija poboljšava probavu i potiče razvoj crijevne mikroflore.