Zagreba Lajfhaki

Što je aktinidija i zašto je treba jesti u jesen: vitamina nema ništa manje nego u limunu

Kako se približava jesen, ljudi počinju razmišljati o održavanju imunološkog sustava gledajući citruse.

Često se zaboravlja da limun nije jedini ili isključivi dobavljač vitamina C.

Hajde da saznamo zašto trebate jesti aktinidiju u jesen.

Vitamini i hranjive tvari

Aktinidija sadrži više vitamina C od limuna ili paprike.

Na 100 grama voćne pulpe nalazi se 52,5 mg vitamina C, što je gotovo 70% dnevnih potreba.

Fotografija: Pixabay

Aktinidija sadrži više kalija nego banane, od 163 do 180 mg na 100 grama ploda, a kalcija u njoj od 51 do 120 mg.

Plod je također bogat vitaminom E, vitaminima B, organskim kiselinama, polifenolima i antocijanima.

Kome koristi jedenje aktinidije?

Ne samo da jača imunološki sustav, već podržava probavu, zdravlje srca i snižava razinu šećera i kolesterola u krvi.

Mioinozitol (vitamin B8) koji sadrži smanjuje rizik od dijabetesa, pretilosti i raka.

Dobar je za živčani sustav, a pozitivno djeluje i na plodnost.

Lutein, koji je dio aktinidije, podržava vid i štiti od katarakte.

A zahvaljujući visokom udjelu vlakana, aktinidija poboljšava probavu i potiče razvoj crijevne mikroflore.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version