Što je zdravije jesti: kopar ili peršin?

Kopar i peršin razlikuju se po svojim korisnim svojstvima, ali uopće nije potrebno odabrati jedno.

Stručnjaci za prehranu preporučuju redovitu konzumaciju oba proizvoda.

Što je zdravije: kopar ili peršin?

Kopar ima mnogo više mangana od peršina (1,3 odnosno 0,16 miligrama), kao i kalija (738 odnosno 554 miligrama) i kalcija (208 odnosno 138 miligrama).

Kopar također sadrži velike količine željeza, bakra, fosfora i cinka.

Osim toga, kopar je bogat biološki aktivnim tvarima i spojevima koji pomažu u sprječavanju oksidativnog stresa i razvoja srčanih i krvožilnih bolesti.

kopar
Fotografija: © Belnovosti

Peršin je bogat vitaminom K, važnim za jačanje kostiju, normalno zgrušavanje krvi i prevenciju ateroskleroze.

Peršin je također bogat zeaksantinom i luteinom, koji pomažu u sprječavanju razvoja očnih bolesti, posebice katarakte.

Ranije smo vam rekli koji proizvod može poboljšati rad srca i koliko često ga treba uključiti u prehranu.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki