Kefir i jogurt svakako su zdrave namirnice za probavu, jer sadrže bakterije mliječne kiseline neophodne za zdravlje.
Međutim, proces pripreme proizvoda je drugačiji i unatoč činjenici da su donekle slični, učinci proizvoda na organizam su različiti.
Koja je razlika između kefira i jogurta, rekao je nutricionist-konzultant Alexey Kabanov u intervjuu za aif.ru.
Kefir
Stručnjak je primijetio da zbog kiselijeg okusa svakodnevna konzumacija kefira može povećati kiselost želuca.
Preporuča jesti kiselu hranu ne više od jednom tjedno.
Jogurt
Manje je kiseo od kefira, ali često sadrži velike količine šećera.
Što također nije dobro za zdravlje ako se ne pridržavate mjere.
Prednosti jogurta i kefira
Proizvodi su zdravi samo ako ih konzumirate 200-300 ml i to ne više od 1-2 puta tjedno.
U ovom slučaju možemo govoriti o zasićenju tijela korisnim bakterijama, proteinima, kalcijem i proteinima, kao i poboljšanju probave.
Ali bolje je birati jogurte s prirodnim sastojcima i bez šećera. Ovaj proizvod se može koristiti umjesto kiselog vrhnja.