Zagreba Lajfhaki

Što je zdravije, leća ili grah: karakteristike mahunarki

Prednosti povrća i voća, sjemenki i cjelovitih žitarica sada dobivaju posebnu pozornost. Istodobno, na popisu zdrave prehrane, uz uobičajeno povrće, pojavljuju se gotovo egzotične opcije.

A ako govorimo o blagodatima mahunarki, isplati li se trošiti novac na leću ako svaka baka u svom vrtu uzgaja grah?

Postoje li razlike između leće i graha te koja je mahunarka zdravija otkrili su nam stručnjaci s AZ-animals.com.

Leća

U usporedbi s mahunama, sitniji su pa njihovo kuhanje ne oduzima toliko vremena kao kod graha.

Leća sadrži manje tvari koje tijelo teško apsorbira, pa je rizik od nadutosti manje izražen, kao što je slučaj s grahom.

Fotografija: Pixabay

Ali u isto vrijeme, leća je inferiorna u odnosu na grah u sadržaju ugljikohidrata.

Leća sadrži vitamine, minerale i vlakna neophodna organizmu.

Nazivaju ga i zamjenom za meso zbog sadržaja proteina.

Redovitim korištenjem smanjuje se rizik od srčanih bolesti.

Grah

Postoji crni grah, crveni grah, bubrežni grah, pinto grah i bijeli grah. Osim toga, soja, slanutak i grašak, prema nekim izvorima, također pripadaju različitim sortama graha.

U usporedbi s lećom, grah sadrži manje vlakana i masti, ali više ugljikohidrata.

Ali u isto vrijeme ostaje dobar izvor vlakana, vitamina i mikroelemenata.

Zaključak

Što se tiče prehrambenih svojstava, leća i grah nisu inferiorni jedni drugima.

Sadržaj masti u njima je minimalan, ali ima dovoljno vitamina i proteina.

Inače nema velike razlike između mahunarki.

Exit mobile version